Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Garanti Yatırım, Erdemir'in 997 TL ile beklentinin üzerinde gelen ilk çeyrek net karında çevrim farklarından kaynaklanan yüksek vergi giderine rağmen güçlü operasyonel sonuçların etkili olduğunu bildirdi.

"HİSSE ETKİSİ HAFİF OLUMLU"

Kurum, FAVÖK'ün ise piyasa beklentisinin %12 üstünde 1,740 milyon TL olarak gerçekleştiğini hatırlattı.

Güçlü gelen operasyonel sonuçlarda, güçlü kapasite kullanımı ve şirketin satış performansının etkili olduğu belirtilerek "Şirketin 2019 yılı ilk çeyrek sonuçları hem operasyonel, hem de net kar açısından beklentilerin hafif üstünde. Dolayısıyla sonuçların hisse etkisini hafif olumlu olarak değerlendiriyoruz." ifadelerine yer verildi.

"TRAKYA CAM SONUÇLARININ HİSSE ETKİSİ OLUMLU"

Garanti Yatırım ilk çeyrekte 149 milyon TL ile beklentinin üzerinde kar açıklayan Trakya Cam'ın rakamlarına dair şu değerlendirmeyi yaptı; "Net kar yıllık olarak %28 ve 4Ç18’e göre %16 azalmıştır. Kar tahminimiz, daha güçlü faaliyet karlılığı nedeniyle açıklanan net karın altında kalmıştır. Gelirlerdeki 26% ve FVAÖK’te %10 FVAÖK artışa karşın, net karın yıllık %28 daralmasında operasyonel giderler ve daha yüksek vergi gideri etkilidir."

Trakya Cam'ın ilk çeyrek net kar ve FAVÖK marjı beklentilerin üzerinde olduğu, bu nedenle sonuçların etkisini olumlu gördükleri ifade edildi.

AKBANK BİLANÇOSU

Akbank'ın ilk çeyrek bilançosunu değerlendiren Deniz Yatırım şu analizi yaptı; "Banka 1. Çeyrekte alım / satım faaliyetindeki karın etkisiyle beklentilerin üzerinde net solo kar açıklamıştır. İlk çeyrekte 1,4 milyar TL net kar açıklayan bankanın karı yıllık %17,4 büyürken çeyreklik öz sermaye karlılığı %12,4 olmuştur. Banka bu çeyrekte TL kredilerde %4,4 büyürken yabancı para (YP) krediler geçen çeyreğe göre aynı kalmıştır. Bankanın TL mevduatları %0,8 daralırken YP mevduatlarda ise %10,3’lük büyüme görülmüştür. İyileşen kredi / mevduat rasyosu, ücret ve komisyonlardaki sert artış, tahsili gecikmiş alacaklara ayrılan provizyonlar ve sınırlı maliyet artışı bilançonun güçlü tarafları olarak sayılabilir. Akbank’ın tahsili gecikmiş alacakları bu çeyrekte %0,3 artışla %4,53 olmuştur. %101 provizyon oranı ise göze çarpmaktadır."



"BANKA HİSSELERİNDE POZİTİF SEYRİ TETİKLEYEBİLİR"


İş Yatırım beklentilerden güçlü gelen Akbank karının geçen haftalarda endeksin gerisinde kalan banka hisselerinde pozitif bir seyri tetikleyebileceğini bildirdi.

Açıklamada diğer şirketlere dair ise "Karı beklenildiği kadar kötü gelmeyen ve fiyatı aşırı düşen Trakya Cam hisselerinde tepki alışı görebiliriz. İkinci çeyreğe yönelik kötü bir kar görünümü paylaşan ve sene başından beri endeksi yenen Erdemir için satıcılı bir seyir bekliyoruz." dendi.

ŞİŞE CAM

Ak Yatırım hisselerin bilanço sonuçlarına olumlu tepki vermesini beklediklerini bildirerek şu değerlendirmeyi yaptı; "Şişe Cam ilk çeyrekte 380 milyon TL’lik konsensüs net kar beklentisine karşın 448 milyon TL net kar açıklamıştır. Şirketin beklentiyi aşmasındaki en önemli faktör güçlü faaliyet sonuçları ve bunun getirdiği beklenti üstü gelirler kalemi olmuştur. Son iki ayda endeksin %9 altında hisselerin bilanço sonuçlarına olumlu tepki vermesini bekliyoruz."