Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Actus–İstanbul Portföy sorunlu krediler için fon kuracak

Actus–İstanbul Portföy sorunlu krediler için fon kuracak

Türkiye'nin iki bağımsız portföy yönetim şirketi Actus ile İstanbul Portföy'ün birleşmesiyle 3 milyar TL'nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşılırken kurulacak yeni fonlarla yurtdışından yeni yatırımcı çekilmesi hedefleniyor

Giriş: 18 Haziran 2019, Salı 19:01
Güncelleme: 18 Haziran 2019, Salı 19:19

Türkiye'nin iki bağımsız portföy yönetim şirketi Actus ile İstanbul Portföy'ün birleşmesiyle 3 milyar TL'nin üzerinde bir büyüklüğe ulaşılırken kurulacak yeni fonlarla yurtdışından yeni yatırımcı çekilmesi hedefleniyor. Kurulacak fonlardan birinin de sorunlu kredi fonları olması planlanıyor. Böylece Türkiye'de ilk kez bir portföy yönetim şirketi bu alana girmiş olacak.

Türkiye'nin en büyük yerli sermayeye sahip bağımsız portföy yönetim şirketinin ortaklık yapısına bakıldığında Actus Portföy Yönetimi ortaklarıyüzde 33.25 pay sahibi olurken Global Yatırım Holding'in ise ayrıca şirketin yüzde 40 hissesini almak üzere opsiyonu bulunacak.

Actus Portföy Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, emeklilik fonu, serbest fonlar, bireysel yatırım fonları ve girişim sermayesi alanlarında ilklere imza attıklarına dikkat çekerek birleşmenin ardından 7 farklı emeklilik fonunu yöneteceklerini belirtti.

Sektörün yatırım yapmış girişim sermayesinin yüzde 70'e yakın payına sahip olacaklarını bildiren Hocaoğlu odaklanacakları alanlardan birinin sorunlu kredi fonları olacağını söyledi.

Bankalardaki sorunlu krediler veya karşılık ayrılan kredilerin yavaş yavaş artış gösterdiğine dikkat çeken Hocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çeşitli projeksiyonlar var. BDDK yüzde 6'lara, bazı yabancı kuruluşlar yüzde 8'lere kadar yükseleceğini düşünüyor. Türkiye'de bugüne kadar bu iş sadece tahsilat yönünde gelişti. Bankalar tüketici kredileri ve banka alacaklarını tahsil edemedikleri kısımlarını tahsilat şirketlerine devrederek gelişti. Ama dünyada bu iş böyle değil. Bir kredi portföyünün tahsil imkanı olmadığına ya da şirketin kötü olduğuna değil, sadece likidite konusunda bir sıkışıklığa girdiğini gösteriyor olabilir. Buna yönelik dünyada fonlar var. Bunun Türkiye'ye geleceğini düşünüyoruz. Biz de burada öncü rollerden birini oynayarak bankalardan bağımsız bu işte hızlı bir oyuncu olmak istiyoruz. Mevcut kredi şartları, ekonomik konjonktür veya faiz oranları nedeniyle çok değerli iş yapısına sahip olsa da likidite problemi yaşayan şirketlerin yeniden piyasaya kazandırılması, yeni bir ivme kazandırılmasını sağlayacak fonlardır. Tek başına zorlanacak şirketlere bir destek çıkıp onlara likidite imkanı sağlayıp belki borçlarını yeniden yapılandırarak belki özkaynak vererek yeniden sağlıklı bir finansal yapıya kavuşmasını sağlayan fonlar bunlar. Bu tip fonlar özellikle ABD'de çok yaygın bulunan fonlar. Türkiye'de maalesef şu an öyle bir yatırımcı profili yok ama yurtdışından gelecek fonlar olacaktır. Özellikle dış finansmana ihtiyaç olan ülkemize ciddi katkı sağlayacağını düşündüğümüz ürünler olacaktır.

Sektör ayrımı yapmadıklarını ifade eden Actus Portföy Genel Müdürü, kredisi verilmiş, değerli ama ödeme zorluğuna düşmüş şirketlerin yeniden

yapılandırılmasına, onlara sermaye katkısı, yeni kredi sağlanması ve mevcut kredilerinin yapılandırılması yoluyla değer yaratılmasına odaklanacaklarını söyledi.

KOBİ'lerden büyük şirketlere kadar geniş yelpaze içerisinde zorluk yaşayan şirketler olduğunu kaydeden Hocaoğlu, "Enerji ve gayrimenkul dışında bir çok alan var. Turizm şirketleri çok sıkıntılı değil, bankalar onları yapılandırmaya daha meyilli. Mesele geçen yıl Kasım ayında araç kiralama şirketlerini konuşuyorduk. Yeter ki şirket değerli olsun, ayağa kalktığında değer yaratacak şirket olsun" diye konuştu.

"MEVDUATA ALTERNATİF GETİRİ YARATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Birleşmeye ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Alpaslan Ensari, mevduata alternatif getirilerle büyümüş bir portföy yönetim şirketi olduklarını kaydederek mevduata karşı fark yaratabilmek için yeni metodlar yaratmaya devam edeceklerini ifade etti.

TÜBİTAK’ın 1514 Investtech-Tr Programı kapsamında hem Actus’un hem de İstanbul Portföy’ün birer fon kurmasının onaylandığını ve toplam 10 fonun kurulmasına onay verildiği belirten Ensari, şunları söyledi:

“TÜBİTAK çok ciddi bütçeli bir kurum. Teknoloji gelişimi için yılda 2- 3 milyar TL’lik destek veriyor. Bugüne kadar bu desteği çoğunlukla girişimciye verdiler. Bu şekilde projeler ticarileşmiyordu. Şimdi üniversitelere destek verip, onların girişim ermayesi fonlarına yatırmyapmalarının önünü açtı. O teknoloji yatırımını fon yapsın dediler. Çünkü fonlar yatırım yapmasını ve yaptığı yatırımın nasıl takip edileceğini biliyor. Bu Fonları bir tarafını da Hazine destekliyor. Onlar da fona destek olacaklar. Üniversiteler bu fonlardan para kazanırsa yine fona yatırım yapmak zorunda. Actus’un onaylanan fonu üniversite- sanayi işbirliği sağlamaya dönük projelere destek sağlayacakken, İstanbul Portföy’ün fonu ise ilaç ve medikal teknolojiler konusunda. İki fonun toplam büyüklüğü 250- 300 milyon liraya ulaşacak.”

"PİYASADA BAĞIMSIZ ŞİRKET OLMANIN ZORLUĞUNU YAŞIYORUZ"

İstanbul Portföy Ortak ve Yönetim Kurulu Üyesi Tufan Deriner ise, girişim sermayesi tarafında iki şirketin toplam 500 milyon TL'lik yatırım yaptığını belirterek, sektörün toplam büyüklüğünün ise 700- 800 milyon lira olduğunu söyledi.

Birleşme sonrası dağıtım tarafında daha yi ilerleyeceklerini kaydeden Deriner, piyasada bağımsız şirket olmanın zorluğunu yaşadıklarını, bankaların dağıtım tarafında zorluk çıkardığını sözlerine ekledi.

Bugünkü koşulların birleşmeyi sağladığını ifade eden Deriner, ortak hedeflerde buluştuklarını dile getirdi. Türkiye gibi tasarruf oranlarının düşük olduğu bir ülkede büyümeden tasarrufları çekmenin çok zor olduğuna işaret eden Deriner, bu birleşmeyle aynı zamanda kendi işlerine yatırım yapmalarının önünün açıldığını belirtti.

CEREN DİLEKÇİ/BLOOMBERG HT