Ağrı TSO/Alpaslan: Bilim Kurulu benzeri Ekonomi Kurulu oluşturulmalı
Türkiye ekonomisinde koronavirüs seferberliği kapsamında Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan Bloomberg HT'ye özel kaleme aldı...
Ülkemiz olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin”de ortaya çıkan ve 2020 yılı Mart ayında ülkemizde ilk vakalarını gördüğümüz koronavirüs ile ilgili Başta Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız, Kabinemiz, Bilim Kurulumuz hızlı ve etkili önlemler alarak Dünyaya örnek olacak bir duruş sergilemişlerdir.Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri adına Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sağlık Bakanımız, Kabinemiz,TOBB Başkanımız,Bilim Kurulumuz ve Sağlık Çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Koronavirüs pandemisi, hem küresel hem de ulusal ekonominin yönünü değiştirdi.Yurt içinde pek çok sektörde sert kayıplar yaşanırken, talep artan alanlarda da üretim ve satış patlaması yaşanıyor.
Koronavirüs salgını ekonominin yönünü belirlemeye devam ediyor.Yurt içinde bir çok firma kepenk kapattı, pek çok sektörde de ciddi oranlarda iş hacmi kaybı yaşandı. Ülkemizin en önemli geliri olan turizm sektöründe 2019 yılına göre 2020 yılında % 80”lik bir düşüş bekleniyor. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nin açıklamasına göre Birliğin üyelerinden yüzde 80’i şimdiden yüzde 75’in üzerinde ciro kaybına uğradı. Yüzde 72’sinden fazlası salgını ve sonuçlarının ekonomik varlığı için çok güçlü tehdit oluşturduğu kanaatinde.
Tedbirler kapsamında evlerinde kalan vatandaş sayısı arttıkça akaryakıt kullanımı düştü. İstasyonlardan akaryakıt satışları yüzde 70’lere varan oranlarda azaldı. En fazla düşüş, ağırlıkla ticari araçların kullandığı motorinde.Ülkemizde Giyim ve aksesuar harcamaları % 35 oranında düşüş var. Bazı sektörlerde ise yoğun talep ile birlikte üretim ve satış arttı.Hijyen ürünlerinde satışlar yükseldi..Özelikle kolonya, dezenfektan ürünleri, maske ve eldiven gibi ürünlerin üretimi 300 kata kadar artarken, iç talebi karşılamak için söz konusu ürünlere ihracat yasağı getirildi. Salgın vatandaşın alışveriş ödemelerinde kullandığı yönteme de yansıdı; nakit para kullanımı düştü.
İlimize bakıldığı zaman; Türkiye şartlarında Gayri Safi Milli Hasıladan en az pay alan daha çok inşaat,gıda,hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalardan oluşmakta az da olsa
Tekstilkent, Kobikent'te üretim yapan firmalar sayesinde tekstil,mobilya v.b. sektörlerde üretim yapan birkaç firma ayakta durmaya çalışmaktadır.
Korana virüs salgını ile birlikte ilimizde para likiditesi bitme aşamasına gelmiştir.İnşaat sektörü durma aşamasına gelmiş,cafe,restaurant,internet cafe,lokanta,kahvehaneler kapandığından bu sektörde çalışan esnaf ve tacirler ile istihdam ettikleri personellerinin boşta kalması ile işsizliğin fazla olduğu ilimizde işsizlik artmış,firmalarımız kiralarını,çeklerini ödeyemez duruma gelmiştir.
Ekonomik tedbirler kapsamında reel sektöre verilen desteklerde Kamu Bankaları önceliği kendi müşterilerine vermiştir.Kredi limitlerinin hemen kapandığı söylenmekte üyelerimiz yeterince desteklerden faydalanamamaktadır. Çeki yazılan,ödemelerde sıkıntı yaşayan firmalarımız
KOBİ’lerimizin yüzde 80’i fatura, vergi ve SGK ödemelerinde erteleme; yüzde 77’si ise vergi indirimine ihtiyaç duyduklarını belirtiyor ve finansal destek, kredi, çek ve borçlarında erteleme gerektiğini, tarafımıza iletiyordu.Bu konularda TOBB Başkanımız,Oda ve Borsalarımızın talepleri ile Başta Cumhurbaşkanımız ve Kabinemizin destekleri ile somut adımlar atıldı.Bu adımların devamını beklemekteyiz. Tarafımızca Bilim Kurulu gibi her il ve bölgede bir ekonomik kurul oluşturulmalıdır. Ekonomi tarafıyla ilgili tıpkı Bilim Kurulu gibi yapılanmış bir ’Ekonomi Kurulu’ kurulması gerekmektedir. İçinde kamunun yanı sıra finans, reel sektör ve saha deneyimi olan sivil toplum örgütü temsilcilerinin de yer alacağı bu kurulun, sürecin ekonomik tarafının sağlıklı yönetilmesi anlamında önemli bir görevi üstlenmelidir.
Kamu bankaları bu dönemde nasıl destekler oluşturduysa, Hazine ve Maliye Bakanlığı yönetiminde özel bankalar da bizim önerdiğimiz Ekonomi Kurulu’na dahil edilerek, iş dünyasına kredi musluklarını açarak daha fazla destek sağlanabilir.
Bu düşüncelerle en kısa sürede tüm dünya ve ülkemizin Koronavirüs salgınından en az zarar ile kurtulmasını, yine eski günlerimize, tüm yaralarımızın sarılması ile daha güçlü bir ekonomi ve daha güçlü bir Türkiye temennisinde bulunuyorum.
Saim ALPASLAN
AĞRI TSO BAŞKANI