Advertisement
HABERLER ABONE OL

Airbus SE. ABD Başkanı Donald Trump’ın Dünya Ticaret Örgütü tarafından onaylanan 7.5 milyar dolar değerindeki AB ürüne uygulanacak ek verginin ABD işgücü piyasasını riske attığını söyledi.

Airbus CEO’su Guillamume Faury Dünya Ticaret Örgütü’nün Çarşamba günkü kararının ardından, ”Yaptırımların yalnızca ABD hava yolları üzerinde negatif etkisi olmayacak aynı zamanda ABD iş gücü piyasası, tedarikçiler ve yolcular için de olumsuz etkileri olacak” diyerek, bu durum daha geniş kapsamlı olarak havacılık endüstrisine “güvensizlik ve karmaşa” getirecek diye sözlerine devam etti.

ABD Ticaret Temsilciliği açıklamasına göre, ABD tarımsal ürünler ve diğer endüstrilerde yüzde 25 gibi daha büyük bir vergi oranı uygulasa da, ticari hava araçlarının yüksek maliyetli oluşu dolayısıyla  havacılık endüstrisini fiyat artışlarına karşı daha kırılgan hale getiriyor.

Londra merkezli Jeffries analistlerinden Sandy Morris, “Bir şişe şaraba uygulanacak yüzde 10 vergi artışı Bordeaux tutkunlarını belki caydıramaz fakat, aynı şeyin Airbus için olması ABD havayollarının teslimatı ertelemesine yol açabilir” dedi.

Dünya Ticaret Örgütü (WTO) AB’nin Airbus’a yasa dışı hükümet yardımı yapması gerekçesiyle misilleme olarak ABD'nin 7.5 milyar dolarlık AB ürününe ek vergi uygulamasına onay verdi. Bu karar Dünya Ticaret Örgütü tarihindeki yüksek tazminat oldu.