Advertisement
HABERLER ABONE OL

Düzenlemeye göre, 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi oranı 1 lira 33 kuruş olacak.

98 oktan kurşunsuz benzininin özel tüketim vergisi ise litre başına 1 lira 58 kuruş olarak açıklandı.

Motorinin litresi üzerinden alınacak ÖTV ise 1 lira 29 kuruş, sıvılaştırılmış petrol gazı olan LPG'ninki ise 81 kuruş olarak belirlendi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bir süre önce dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyatları üzerindeki spekülasyonunu önlemek adına tavan fiyat uygulaması başlatmış. Uygulama 17 Mayıs'ta sona ermişti.

İki aylık süreçte devletin, her litre benzinde 1 lira 66 kuruş, motorinde ise 1 lira 33 kuruş ÖTV alacağı oluştu.

Bu nedenle tavan fiyat uygulamasının sona ermesiyle birlikte akaryakıt ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi oranlarında düzenlemeye gidildi.

Düzenlemeyle akaryakıt fiyatlarına zam geldi

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası, Twitter hesabından yaptığı açıklamada akaryakıta ÖTV artışı kaynaklı 20 Mayıs’tan itibaren geçerli zam yapıldığını duyurdu.

EPGİS’e göre pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde litre fiyatında benzinde 55, motorinde 67, LPG’de 35 kuruş zam yapıldı.

Enflasyona doğrudan katkısı 0,3 puan olacak

Akaryakıta gelen zam enflasyon oranını da yukarı çekecek. TÜİK’in enflasyon sepetinde benzin, motorin ve LPG’nin toplam ağırlığı yüzde 3,76 düzeyinde. Bu üç ürüne gelen yüzde 7,7 ile yüzde 10,2’lik zammın TÜFE’ye doğrudan etkisi 34 baz puan olacak. Söz konusu ürünlerinde üretim süreçlerinde kullanılması ve maliyet etkisi ile enflasyona toplam katkının daha yüksek olması bekliyor.