Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Algoritmik işlemler yapay zekanın at koşturabileceği bir alan'

'Algoritmik işlemler yapay zekanın at koşturabileceği bir alan'

DenizBank Dijital Kuşak Bankacılık Grup Müdürü ve İnovasyon Komitesi Başkanı Gürhan Çam, "Algoritmik işlemler yapay zeka kullanımına çok açık bir alan. Tabiri caizse yapay zekanın çok rahat at koşturabileceği yer" dedi.

Giriş: 15 Ekim 2019, Salı 10:41
Güncelleme: 15 Ekim 2019, Salı 10:42

Türkiye'de 2016 yılında hayatımıza giren Yüksek Frekanslı İşlemler'in (HFT) payı her geçen gün artıyor. Hatta öyle ki, algoritmik işlemlerim toplam işlemler içindeki payı yüzde 25'lere ulaşmış durumda. Söz konusu işlemlerin payının, ABD'de yüzde 60, AB'de yüzde 40, Rusya'da yüzde36 olduğu göz önüne alındığında, teknolojideki gelişmeyle birlikte önümüzdeki dönemde Türkiye'de de oranın daha da artması bekleniyor. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan DenizBank Dijital Kuşak Bankacılık Grup Müdürü ve İnovasyon Komitesi Başkanı Gürhan Çam ve Deniz Yatırım Algoritmik İşlemler Yöneticisi Mehmet Akif Yıldıztekin, Türkiye'nin bu alanda değişen dünyada yerini alacağını söylüyor. "Hızla birlikte HFT'nin sağladığı şeyi, iki piyasa arasında oluşan arbitraj fırsatlarından yararlanmak olarak özetlemek lazım" diyen Yıldıztekin, "HFT işlemlerinin de büyük çoğunluğu bu şekilde gerçekleşiyor. HFT işlemlerinin payı Türkiye'de yüzde 25'e ulaştı. Bunun nedeni de vadeli işlemler piyasası ile hisse senedi piyasası arasında dönemsel olarak arbitraj fırsatlarının oluşması. Burada da piyasa yapıcılık görevi görmesi. En çok fayda sağladığı konu ise da borsamızda likidite imkanını artırması" diye konuştu. Yıldıztekin, yüksek frekanslı işlemlerin pazar payına etkisinin çok yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

'BORSA İSTANBUL HER TÜRLÜ GÖZETİM SİSTEMİNİ SAĞLIYOR'

Borsa İstanbul'un HFT'lerle ilgili her türlü gözetim sistemini sağladığının altını çizen Yıldıztekin, bu işlemlerin paylarının giderek artacağını belirtti. Deniz Yatırım'ın, 2017 yılında algoritmik işlemler bölümünü kurduğu bilgisini veren Yıldıztekin, HFT işlemleri için Algolab ürününü çıkardıklarını söyledi. 2018 yılı içerisinde Algolab web platformunu projelendirip aynı yıl The Bankers dergisinin 2018 yılının en iyi işlem platformu kategorisinde ödül aldıklarını hatırlatan Yıldıztekin, "2019 yılı nisan ayında ürünümüzü dış dünyaya açtık. Mevcut durumda 1.070 farklı kullanıcı Algolab sistemine üye olmuş ve bu üyeliğinde yüzde 60’ı tamamen Deniz Yatırım’ da hesabı olmayan bir yatırımcı kitlesi" dedi.

'ALGORLAR YATIRIM KARARINDA DUYGULARI ARINDIYOR'

Bireylerin HFT işlemlerine ihtiyaçlarının olmadığını kaydeden Gürhan Çam ise bireysel yatırımcıların ihtiyacının daha çok stratejiler üzerine olduğunu ifade etti. Bireylerin doğru stratejiyi oluşturduğunda yatırımlarını doğru yönlendirmek için çok fazla hızlı yapmasına ihtiyaç olmadığının altını çizen Çam, algoritmik işlemlerin aslında bireylerin ihtiyaç duyduğu bir platform olduğunu söyledi. Bir şekilde bireylerin bir stratejisi olduğunu belirten Çam, "Hepimiz insanız ve insan olduğumuz için de duygularımızı bir şekilde yatırım kararlarımıza müdahale ettiriyoruz. Alma ya da satma kararı verirken duygularımız bir şekilde devreye giriyor. Bu da genelde bireysel yatırımcıya kaybettiriyor. Bu iç görü ile yola çıktık. Bireysel yatırımcıların göstergelerden birini seçti ve 'Bu gösterge x noktasına, diğer gösterge y noktasına geldiğinde al' diye bir stratejisi varsa, duygulardan ari bir şekilde işlemleri yapmaya başlıyor. Bu platform bunu otomatik olarak sağlıyor" diye konuştu.

Bu platformda üç tane segmentleri olduğunu kaydeden Çam şöyle devam etti: " Algoritmaların kodlanması ya da yatırım stratejileri hakkında bilgi sahibi olmayan kullanıcılar için sadece parametrelerini girerek hazır stratejiler oluşturulabiliyor. Algoritma yazacak bilgi birikimi olmayan fakat yatırım stratejileri konusunda bilgi sahibi olan kullanıcılarımız 'sürükle bırak' ekranındaki kutucukları doldurarak tercihlerine uygun stratejiler oluşturabiliyor. Hem yatırım stratejileri konusunda bilgisi olan hem de bu stratejiyi kodlama bilgisine sahip olan kullanıcılarımız için C# yazılım dilini Algolab’in özel metodları ile birleştirebildikleri ve sınırlamaların kaldırıldığı 'kodlama editörü' vasıtası ile algoritmalar tasarlayabiliyor."

'YATIRIM TARAFINDA YAPAY ZEKA KULLANIMI ARTACAK'

Bankacılık sektöründe yapay zeka kullanımını başladığını ama henüz sektördeki uygulamaların ideal seviyelerde olmadığının altını çizen Çam, hala daha manuel müdahalenin fazla olduğunu vurguladı. Algoritmik işlemlerin yapay zeka kullanımına çok açık bir alan olduğunu kaydeden Çam, "Tabiri caizse yapay zekanın çok rahat at koşturabileceği yer" dedi. Burada robortlar arasında yarışları çok fazla göreceğini belirten Çam şöyle devam etti: "Genetik algoritma dediğimiz bir algoritma şeklini biz şu anda Algolab'de deniyoruz. basitçe evrim geçiren algoritma. Geçirdiği her iyi ya da kötü deneyimden sonra kendini evrilten bir algoritmik yapı var. Bir sonraki aşamada eksik yönler güçlenerek ilerliyor." Çam, önümüzdeki dönemde yatırım tarafında yapay zekanın yoğun kullanımını daha fazla görüleceğini sözlerini ekledi.