Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Uniper SE, şirketin Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzını kesmesinden sonra hayatta kalma mücadelesi verdiği yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 40 milyar euro (39,3 milyar dolar) net zarar bildirdi.

Hali hazırda 30 milyar euroluk bir yardım paketi almaya hazırlanan Alman enerji devi Ukrayna savaşının başlamasıyla Rusya’nın arz kesintilerinden en çok etkilenen firmalardan biri oldu.

Bu yıl Avrupa’da yaşanan enerji krizi, gaz fiyatlarını kamu kurumlarının uzun vadeli sözleşmelerle Rusya’dan boru hattı için ödediğinin çok üstünde rekor seviyelere çıkardı.

Uniper, uluslararası finansal raporlama standartlarına göre açıklanan zararın 10 milyar euroluk kısmının yeni gaz alımı için gerçekleşmiş maliyetlerden ve 31 milyar euroluk kısmının ise öngörülemeyen vadeli kayıplardan oluştuğunu bildirdi. Şirketten Perşembe günü yapılan açıklamaya göre yılın ilk dokuz ayında 3,2 milyar euro düzeltilmiş net zarar kaydedildi.

Uniper CFO’su Tiina Tuomela açıklanan rakamlarla ilgili, “Uniper uzun bir süredir doğalgaz tedarikini kayda değer derecede daha yüksek fiyatlara yapıyor ve bilindiği üzere yeni gaz tedarikinden doğan maliyetleri tüketicilere yansıtılmaması büyük bir zarar kaydedilmesine neden oldu” ifadelerini kullandı.

Uniper, Almanya'nın enerji sistemi için vazgeçilmez kabul ediliyor ve başarısızlığının sektör üzerinde domino etkisi yaratabileceği değerlendiriliyor. Düsseldorf merkezli şirket, hükümet destek paketinin ayrıntılarının şu anda kesinleşmekte olduğunu söyledi.

Alman hükümeti, Eylül'de küresel enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu Uniper'in yüzde 99'unu alıp kamulaştırmaya karar vermişti.

Almanya Maliye Bakan Yardımcısı Florian Toncar da hükümetin Uniper'in faaliyet göstermesini ve gerekli finansmana sahip olmasını sağlayacağını açıklamıştı.