Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da anayasa mahkemesi Bundesbank'ın Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2.7 trilyon euroluk (2.95 trilyon dolar) varlık alım programa katılım için attığı bazı adımların anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Yargıçlar AMB'nin adımlarının Avrupa Birliği (AB) antlaşmalarıyla desteklenmediğine karar verdi. Söz konusu karar, parasal genişlemeyi (QE) kapsamakla birlikte, yeni Pandemi Acil Durum Alım Programı'nı kapsamıyor.

Alman yargıçlar AMB'ye varlık alım programını düzeltmesi için üç ay süre tanıdı. AMB'nin tartışmalı varlık alım programı, Alman mahkemesi için en azından davanın açıldığı 2015 yılından bu yana bir endişe kaynağı oldu.

Mahkeme, AMB tahvil alım programının haklı sebeplerle yapıldığının kanıtlanamaması durumunda Almanya'nın yasalarına aykırı olacağına karar verdi.

AMB'ye söz konusu programın gerekçelerini açıklamak için 3 ay süre tanıyan mahkeme, aksi halde Alman Merkez Bankası'nın programa katılamayacağına hükmetti.

Kararda, söz konusu AMB programının hiçbir zaman kapsamlı bir biçimde incelenmediği belirtildi.

AMB, 2015 yılında başlayan program kapsamında Euro Bölgesi ülkelerinden 2 trilyon avrodan fazla tahvil alımı gerçekleştirmişti.

Söz konusu program, Almanya'da yoğun biçimde tartışılmış ve bir grup siyasetçi ve akademisyen program hakkında hukuki süreç başlatmıştı.