Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Alman alıcılar, Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattından doğalgaz tedariği için yeniden başvuru yapıyor.

Rusya Kuzey Akım üzerinden Avrupa'ya gaz sevkiyatını 31 Ağustos’tan itibaren üç günlüğüne doğalgaz akışının durdurulacağını bildirmişti. Yapılan başvuruların gaz akışının yeniden başladığına dair bir işaret olmadığı belirtiliyor.

Kuzey Akım'a bağlanan boru hatlarına yapılan başvurular, Alman şirketlerin web sitesinde görünürken Kuzey Akım 1 operatörünün internet sitesinde bu sabah itibariyle herhangi bir başvuru görülmedi.

Kuzey Akım 1'in geçen ay kapatılması Avrupa'da görülen en kötü enerji krizini tetiklerken enerji fiyatları da sert biçimde yükseldi.

Moskova hükümeti gaz hattındaki rutin operasyonların durdurulması konusunda Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımları gerekçe gösterdi. Brüksel ise Rusya'yı gazı 'ekonomik silah' olarak kullanmakla suçladı.

Gazprom CEO Yardımcısı Vitaly Markelov, bu ay başında Kuzey Akım 1 doğalgaz boru hattındaki arızalı ekipmanın Siemens Energy tarafından tamir edilene kadar Avrupa'nın en büyük boru hattından gaz akışı olmayacağını açıkladı. Siemens Energy ise Gazprom'un aktardığı soruna anlam veremediğini belirtti.