Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faiz, açıklanan verinin imalat sektörünün daha da daraldığını işaret etmesi ve buna bağlı olarak Euro Bölgesi ekonomisinin daha da yavaşlayacağı endişelerinin artmasının ardından iki yılı aşkın süredir ilk kez sıfır seviyesinin altında indi.

Yatırımcıların satın alınacak en güvenli menkul kıymetlerden biri olarak değerlendirdikleri bu tahvil, enflasyon ve büyüme verilerinin hayal kırıklığı yaratması ve küresel ekonomik görünümün daha da kötüleşmesinin etkisi ile bu yıl ralli yaptı. Almanya'nın imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ekonomistlerin beklentisi olan 48'in oldukça altına inerek, 2012'den bu yana en düşük seviye olan 44.7'ye geriledi.

Danske Bank A/S sabit getirili menkul kıymetler araştırma müdürü Arne Lohmann Rasmussen, "Sıfır seviyesinin aşağı yönde kırılması, Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın nasıl bir carry trade ortamı yarattığının ve yıllardır görülmemiş seviyelerdeki faizlerin yakalanmasını sağladıklarının altını çiziyor," dedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2011'den bu yana ilk faiz artırımına ilişkin beklentiler 2020 yılının sonuna itilirken, Fed faiz artırımlarına uzun bir süre ara verdiğini işaret etti.

Almanya tahvillerine yönelik talep, Brexit ve İtalya'daki istikrarsızlık gibi siyasi risklerden de destek aldı. Aynı zamanda, eurodaki zayıflık, Avrupa tahvillerinin faizlerini yabancı yatırımcılar için Döviz hedge'i bazında kendi ülkelerinin tahvillerine göre daha cazip hale getirdi.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek sıfır seviyesinin altına indi ve Ekim 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.