Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in koalisyonu 130 milyar euro (146 milyar dolar) tutarında kısa vadeli tüketici harcamaları ve yatırımları hızlandırmak için tasarlanmış güçlü bir teşvik paketi üzerinde uzlaşma sağladı.

En üst beklentilerin bile yüzde 30 üzerinde olan geniş çaplı plan dahilinde, Almanya katma değer vergisinde geçici indirimlerinin yanında 5G veri ağının inşa edilmesi, demir yollarının iyileştirilmesi ve elektrikli araçlara yönelik çifte teşvik için de kaynak ayrıldı.

Görüşmelerde en tartışmalı geçen konulardan birinde, otomobil sanayisi geleneksel otomobillerin satın alınmasına yönelik doğrudan hükümet desteği alamadı. Merkel Avrupa'nın en büyük ekonomisinin toparlanmasına yardımcı olunması konusunda daha uzun vadeli bir bakış açısıyla görmek istediğini söyledi.

Berlin'de Çarşamba günü basına açıklama yapan Merkel, "Geleneksel yollardan yapılmış bir teşvik paketini öylece uygulayamayız. Bu geleceğe dair görüşü olan bir teşvik paketi olmak durumundaydı. Vurguladığımız şey tam olarak bu." dedi.

Mart ayında gelen ilk teşvikin ardından Merkel yönetimi büyümeyi yeniden sağlamak için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemişti. Şirketlere likidite garantisi veren programlar da dahil olmak üzere Almanya, toplam 1.3 trilyon euroyu ulaşılabilir hale getirdi. Bu, Avrupa'da görülen en yüksek rakamlar ancak işsizliğin Mayıs'ta yükselerek 2015 sonundan beri en yüksek seviyeye tırmanmasına engel olamadı.