Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Almanya-Çin çip savaşında yeni perde

Almanya-Çin çip savaşında yeni perde

Alman hükümeti, çip üreticisi Elmos'un bir fabrikasının, Çinli Sai MicroElectronics'e satışına engel olmayı planlıyor. Alman hükümetinin görece küçük olan bu anlaşmayı engellemek istemesinin, ABD ve AB'nin Çin'in stratejik teknolojilere olan erişimi konusundaki tedirginliğini yansıttığı düşünülüyor.

Giriş: 08 Kasım 2022, Salı 17:31
Güncelleme: 08 Kasım 2022, Salı 17:51

Alman çip üreticisi Elmos Semiconductor, silikon devre levhası fabrikasının, Çinli Sai MicroElectronics’in İsveç’te bulunan alt şirketine satışını içeren anlaşmanın Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından engellenmesinin muhtemel olduğunu belirtti. Bakanlık, daha önce anlaşmayı onaylayacağı yönünde sinyaller vermişti.

Elmos’tan yapılan açıklamaya göre bakanlık, anlaşmanın taraflarına, Dortmund’daki fabrikanın, otomotiv endüstrisi için yarı iletken çip üreten Silex Microsystems’a olan satışının Çarşamba günü gerçekleşecek kabine toplantısında yüksek ihtimalle engelleneceğini bildirdi. Tarafların kabine tarafından yapılan değerlendirmeyi inceleyeceği ve bundan sonraki hamlelerine karar vereceği açıklandı. Anlaşmanın yaklaşık 85 milyon euro değerinde olduğu belirtiliyor.

Almanya Ekonomi Bakanlığı sözcüsünün doğruladığı bilgiye göre, bakanlık hükümete konu hakkında karar verilecek olan kabine toplantısında, anlaşmayı onaylamamalarını tavsiye etti. Kabine üyelerinin tavsiyeye uyacağı düşünülüyor.

Haberin ardından, Elmos’un Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası’ndaki hisseleri yüzde 14’e kadar değer kaybetti.

Alman hükümeti Elmos anlaşmasına karşı

Alman iş insanları ile birlikte Çin’i ziyaret eden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Çin devletine ait Cosco Shipping Holdings’e, Hamburg limanının bir terminalinin yüzde 24,9’luk payının satışına izin verdiği gerekçesiyle eleştirilere maruz kalmıştı. Daha önce Scholz, Çin devletine ait olan şirketi limanda söz sahibi yapacak olan yüzde 35’lik pay satışını da desteklemişti.

Scholz, Elmos fabrikasının satışını içeren anlaşma hakkında ise başından beri olumsuz düşünüyor. Hükümet içinde, Ekonomi Bakanlığı’nın anlaşmanın engellenmesi tavsiyesinin olumlu karşılandığı da bildiriliyor.

Alman üst düzey devlet yetkilileri bu satış anlaşmasını, sahibinin Çin devleti olduğu şirketlerin stratejik önem taşıyan satın alımlar yapması konusunda, Berlin’in daha sert bir duruş almasını hatırlatan bir uyandırma çağrısı olarak tanımladı.

ABD ve Avrupa, Çin’in stratejik önem taşıyan satın alımları hakkında tedirgin

ABD ve AB, Çin ile olan ekonomik ilişkilerini sürdürmenin güvenlik açısından taşıdığı riskleri gözden geçiriyor.

Scholz’dan önceki başbakan Angela Merkel döneminde, Çinli Midea Group’un Bavyera’daki robot üreticisi Kuka’yı satın almasının ardından Almanya’nın Çin’e karşı koruyucu önlemler almaya başladığı, imalat makineleri üreten bir şirket olan Leifeld’in Çinli bir şirkete olan satışının engellendiği bildiriliyor.

Scholz hükümetinin, görece küçük boyuttaki bir satışı engellemek için araya girmesi, Çin’in etkisi ve teknolojiye erişimi hakkındaki tedirginliği belli ediyor.

Biden hükümetinin, Çin’in yapay zeka teknolojisine olan erişimini kısıtlamak için yeni ihracat kuralları koymasının ardından, ABD’nin en değerli çip üreticisi NVIDIA, bu kurallara uyum sağlayan özel bir çip geliştirmeye başladı. Nvidia’nın A800 grafik işlemcisinin kısıtlamalara uyan sürümü olarak geliştirilen yeni grafik işlemcisine A100 adı verildi.