Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ana ekonomik göstergeler Almanya ekonomisinin Ekim ayında beklentilerin üzerinde bir toparlanma yaşadığına işaret ediyor.

Almanya fabrika siparişleri Ekim’de aylık bazda yüzde 2,9 artarak beklentileri neredeyse ikiye katlarken yıllık bazda beklentileri dokuza katlayarak yüzde 1,8 artış gösterdi.

Bloomberg’in gerçekleştirdiği ankette, ekonomistler fabrika siparişlerinin aylık bazda yüzde 1,5 artmasını beklerken yıllık bazda ise yüzde 0,2 artacağını öngörüyordu.

Ekim ayı perakende satışları ise bir önceki aya göre yüzde 2,6 artış göstererek beklentileri ikiye katlarken yıllık bazda ise yüzde 8,2 yükseldi.

Bloomberg’in gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin perakende satışlar için medyan tahmini aylık bazda yüzde 1,2 artış yönündeyken yıllık bazda yüzde 5,8 yükseliş kaydedilmesi yönündeydi.

Geçen yıla göre satışlarını en çok artıranlar ise internet ve mail üzerinden satış yapan şirketler oldu. Geçen yıla göre satışlarını reel bazda yüzde 29,8 artıran bu şirketler nominal bazda ise satışlarını yüzde 31,1 artırdı.

Almanya’da imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ise aynı ay için 58,2 olarak gerçekleşerek beklentilerile uyumlu gelmişti. Kasım ayında 57.8 olarak açıklanan imalat PMI, her iki ayda da ekonomistlerin tahminleriyle paralel geldi.