Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da fabrika siparişleri Kasım'da beklenmedik bir şekilde düşerek, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin sanayi sektöründeki on yılın en kötü daralmasını atlatmakta hala zorlandığı yönündeki sinyallere bir yenisini ekledi.

Almanya'da Çarşamba günü açıklanan verilere göre fabrika siparişleri yüzde 1.3 ile Temmuz'dan bu yana görülen en sert düşüşünü kaydetti. Beklenti yüzde 0.2 düşüş olması yönündeydi. Düşüşte toplu siparişlerdeki azalma ve düşük yurt dışı talebi etkili oldu. Tüketici ürünlerine yönelik talep değişmedi. Siparişler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 azaldı.

Aylık verinin volatil bir seyir izlemesiyle birlikte, Bundesbank'ın da öngördüğü gibi son veriler sanayi sektöründeki düşüşün 2020'de ekonominin tamamına yayılabileceği riskinin arttığını gösteriyor.

Alman ekonomisinin dinamosu otomotiv sektörüne ilişkin Pazartesi günü yayınlanan ayrı bir rapor otomobil üretiminin azalan ihracat nedeniyle geçen yıl sert darbe aldığını işaret etti. Almanya'nın otomobil üretimi yaklaşık 25 yılın en düşük seviyesine geriledi.