Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Almanya'da ithalat fiyatları 26 aydır ilk kez düştü

Almanya'da ithalat fiyatları 26 aydır ilk kez düştü

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede İthalat Fiyat Endeksi, Mart'ta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,8 geriledi. Veriler Ocak 2021'den bu yana ilk yıllık düşüş olarak kaydedildi.

Giriş: 28 Nisan 2023, Cuma 13:09
Güncelleme: 28 Nisan 2023, Cuma 14:20

Almanya'da ithalat fiyatları Mart'ta yıllık bazda 26 ayın ilk düşüşünü kaydetti.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede İthalat Fiyat Endeksi, Mart'ta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,8 gerileyerek, Ocak 2021'den bu yana ilk yıllık düşüşü gösterdi.

Piyasa beklentisi, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın dördüncü ekonomisinde ithalat fiyatlarının martta yüzde 3,6 gerilemesi yönündeydi.

İthalat Fiyat Endeksi, Ocak ve Şubat'ta yıllık bazda sırasıyla yüzde 6,6 ve yüzde 2,8 artış kaydetmişti.

Endeks aylık bazda ise yüzde 1,1 düşük göstererek, art arda aylık düşüşünü yedinci aya taşıdı.

Enerji fiyatları etkili oldu

İthalat fiyatlarındaki düşüşte enerji ürünlerinde gerileyen fiyatlar etkili oldu.

Mart'ta enerji ithalat fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,3 daha ucuz oldu.

Elektrik maliyeti bir yıl öncesine göre yüzde 59,9, ithal taşkömürü ve ham petrol fiyatları da sırasıyla yüzde 35,8 ve 25,4 düşüş kaydetti.

Enerji ürünleri hariç ithalat fiyatları ise yıllık bazda yüzde 2,5 arttı.

İthal tüketim malları fiyatları da yüzde 6,6 yükseldi.

Gıda fiyatları arttı

Gıda ürünleri fiyatlarının Mart'ta yıllık yüzde 14 artması da dikkati çekti. Et ve et ürünleri yüzde 13,9, meyve ve sebze ürünleri yüzde 17,7 artış gösterdi.

Bu arada, Almanya'da İhracat Fiyat Endeksi, Mart'ta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 artarken, bir önceki aya göre de yüzde 0,2 geriledi.

Analistler, düşen ithalat maliyetlerinin tüketici fiyatlarını da etkileyeceğini tahmin ediyor.

Alman ekonomisi birçok ön ürün ve hammaddeyi yurt dışından temin ettiğinden, düşen ithalat fiyatları tüketici fiyatlarını gecikmeli olarak etkiliyor.

Bu arada, Almanya’da Ocak ve Şubat'ta yüzde 8,7 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Mart'ta yüzde 7,4'e gerilemişti.

Almanya'da işsiz sayısı, durgun ekonominin iş gücü piyasasını olumsuz etkilemesiyle nisanda bir önceki aya göre 24 bin kişi arttı.

Almanya'da işsizlik beklenenden fazla arttı

Almanya Federal İş Ajansı (BA), işsizlik rakamlarına ilişkin nisan ayı verilerini yayımladı.

Buna göre, ülkede mevsimsellikten arındırılmış işsiz sayısı, nisanda bir önceki aya göre 24 bin artarak 2 milyon 567 bine yükseldi. Ülkede yüzde 5,6'lık mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı değişmedi. Piyasalarda işsiz sayısının 10 bin artması bekleniyordu.

Federal İş Ajansı Başkanı Andrea Nahles, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman iş gücü piyasasında bahar aylarında beklenen canlanmanın nisanda zayıf kalmaya devam ettiğini belirterek, "Ancak genel olarak iş gücü piyasası istikrarlı bir durumda." ifadesini kullandı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da hükümet, işsizlik oranının 2023 ve 2024'te sırasıyla yüzde 5,4 ve yüzde 5,2 olacağını tahmin ediyor.