Almanya'da günlük can kaybı en yüksek seviyede
Küresel çapta koronavirüs vaka sayısı toplamda 96 milyonu aşarken can kaybı ise 2,06 milyonu geçti. Dünya çapında 44 milyon doz aşı yapıldı.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı’nın salı akşamı açıkladığı verilere göre son 24 saatte Türkiye’de 6.818 koronavirüs vakası tespit edilirken 167 can kaybı yaşandı. Türkiye’de bu sabah itibarıyla aşılanan kişi sayısı 951 bini aştı.
Koronavirüs salgınına en fazla can kaybını veren ABD’de ölü sayısı 400 bini aştı. Kovid-19’un yeni varyantının ilk olarak tespit edildiği İngiltere’de bir günde 1.610 ölüm ile rekor kırıldı. Meksika’da da salı günü açıklanan verilere göre 1.584 ile rekor seviyede ölüm gerçekleşti. Hızlı yayılan yeni varyant ile önlemler sıkılaştırılıyor.
Almanya’dahayatını kaybedenlerin sayısınıngünlük bazda rekor seviyelere ulaşmasının ardından Başbakan Angela Merkel ile eyalet liderleri kısıtlamaların süresini 14 Şubat’a genişletmede anlaştı.
En fazla doz aşının yapıldığı ABD’de Biden yönetimi Dünya Sağlık Örgütü’nün Covax aşılama programına katılmayı planlıyor.
Almanya’da yeni tip koronavirüs salgınına karşı mücadelede 5 Ocak'ta alınan ve 31 Ocak’a kadar geçerli olan tedbirlerin süresi 14 Şubat’a kadar uzatıldı
Almanya Başbakanı Angela Merkel, eyalet başbakanlarıyla video konferans yoluyla yaptığı toplantıda mevcut Kovid-19 kısıtlamalarını değerlendirdi.
Merkel, Bavyera Eyaleti Başbakanı Markus Söder ve Berlin Eyaleti Başbakanı Michael Müller ile Başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Almanya’da günlük yeni vaka sayılarının ve hastanelerde yoğun bakımda bulunanların sayısının azalmaya başladığını belirterek, şimdiye kadar alınan sert tedbirlerin etkisini gösterdiğini söyledi.
İngiltere ve Günay Afrika’da görülen Kovid-19'un mutasyon geçiren ve daha hızlı yayılan türlerinden endişe duyduğunu anlatan Merkel, “Mutasyona uğramış virüs bizde de tespit edildi. Ancak hangi miktarda olduğunu bilmiyoruz. Bilim insanları bize, bunun ülkede henüz yoğun olmadığını söylüyor. Tehlikeyi kontrol altına almak için hala vakit var. Şimdi harekete geçmemiz lazım. Şimdi mutasyona uğramış bu virüsün tehlikesini önleme zamanıdır." şeklinde konuştu.
Merkel, toplantıda yeni vaka sayılarının daha da düşürmek için tedbirler aldıklarını belirterek, “Vaka sayıları az olduğunda mutasyona uğramış virüs de yayılma fırsatı bulamaz." dedi.
31 Ocak’a kadar geçerli olan tüm tedbirlerin geçerlilik süresinin 14 Şubat’a kadar uzatıldığı bilgisini paylaşan Merkel, toplu taşıma araçlarında ve mağazalarda FFP2, KN95/N95 veya cerrahi maske takılmasının zorunlu hale getirildiğini aktardı.
Toplantıda en önemli maddelerden birinin evden çalışma konusu olduğunu ifade eden Merkel, Federal Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığının mümkün olan her yerde çalışanlara evden çalışma imkanı verilmesine ilişkin yönetmelik çıkaracağını, bu yönetmeliğin şimdilik 15 Mart’a kadar sınırlı tutulacağını kaydetti.
- Almanya’da 14 Şubat’a kadar geçerli olacak kısıtlamalar
Özel buluşmalarda hane halkı dışarıdan en fazla bir kişiyle bir araya gelebilecek.
Yaşlı bakımevlerinde özel koruma önlemleri alınacak. Burada yaşlılarla temasta olan personel FFP2 maskeleri takacak. Girişte herkese hızlı Kovid-19 testi uygulanacak.
Cerrahi maske takılması, 1,5 metre mesafe kuralına uyulması ve ilahiler söylenmemesi şartıyla ibadethanelerde bir araya gelinmesine izin verilecek. 10’dan fazla kişi ile toplanılmasının planlandığı durumlarda bunun 2 gün önce belediyeye bildirilmesi gerekecek.
Toplu taşıma araçlarında ve mağazalarda FFP2, KN95/N95 veya cerrahi maske takılması zorunlu olacak.
Okullar ve kreşler, 14 Şubat’ta kadar kapalı tutulacak.
Risk bölgelerinden Almanya’ya giriş yapanlar için "2 test stratejisi" uygulanacak.
Temel ihtiyaçların satıldığı iş yerleri dışında tüm mağazalar kapalı tutulacak. Benzin istasyonları, oto tamircileri, eczaneler, gözlükçüler, bankalar gibi iş yerleri açık kalacak.
Güzellik merkezleri, berber, kuaför, masaj salonları, yüzme havuzları, sinemalar, tiyatrolar, eğlence yerleri tamamen kapatılacak.
Kapatılan bar ve restoranlar gibi işletmeler paket servisi yapabilecek.
Vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerde yerel yönetimler ek önlemler alabilecek.
ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 407 bini geçti
ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 1950 artarak 407 bin 216'ya yükseldi.
Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, ABD'de virüs tespit edilen kişi sayısı son 24 saatte 175 bin 535 artışla 24 milyon 483 bin 901 oldu.
Salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı ise son bir günde 1950 artarak 407 bin 216'ya ulaştı.
Bugüne kadar iyileşenlerin sayısı 14 milyon 429 bini ve Kovid-19 testi yaptıranların sayısı 285 milyon 695 bini geçti.
- En fazla vaka California, en çok ölüm New York'ta
ABD'de California eyaleti 2 milyon 994 bini geçen vaka sayısıyla ilk sırada yer alırken, bunu 2 milyon 133 bini aşkın vakayla Texas ve 1 milyon 571 binden fazla vakayla Florida izliyor.
Kovid-19'a bağlı can kayıplarında ise 41 bin 4 ölümle New York ilk sırada yer alıyor.
Vaka ve ölüm sayısında dünyada ilk sırada yer alan ABD'yi, 10 milyon 572 binden fazla vakayla Hindistan ve 8 milyon 488 bini aşkın vakayla Brezilya takip ediyor.
Kovid-19'dan günlük can kaybı ilk kez 100'ü geçen Japonya'da Başbakan “gençlerin bilinçsizliğinden” yakındı
Japonya’da Başbakan Suga Yoşihide, yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ülke geneli günlük can kaybının salgının başından beri ilk kez 100’ü geçmesi sonrası, vakaların yayılmasında 30 yaş altı genç nüfusun “bilinçsizliğine” dikkati çekti.
Kovid-19’a karşı olağanüstü hal (OHAL) uygulanan eyaletlerin valileriyle çevrim içi görüşen Başbakan Suga, bölgelerdeki vaka seyri ve son duruma ilişkin bilgi aldı.
OHAL kapsamındaki eyaletlerde vaka ve ölü sayılarının ciddiyetini koruduğunu kaydeden Suga, tedbirlerin uygulanabilirliğinde 30 yaş altı nüfusun “bilinçsizliğine” işaret etti.
“Şimdiye kadarki tecrübemiz gösteriyor ki 30 yaş ve altı genç kesimin salgını bilinçsizce yaygınlaştırdığı gerçeği var. Buna karşı önlem almanızı istiyorum.” diyen Suga, eyaletlerdeki genç nüfusun tedbirlere uymaları için ikna edilmeleri çağrısı yaptı.
- Ülke genelinde 30 bin kişi ev karantinasında
Japonya’da son 24 saatte Kovid-19’dan günlük can kaybı, salgının başından beri ilk kez üç haneli rakama ulaştı. Kovid-19 vaka sayısı 5 bin 320 artarak 341 bin 493’e, ölü sayısı 104 artışla 4 bin 700’e yükseldi.
Vakalar Tokyo’da 87 bin 914’e, Osaka’da 39 bin 51’e, Kanagawa’da 34 bin 878’e, Aiçi’de 21 bin 689’a, Saitama’da 21 bin 531’e, Çiba’da 18 bin 153’e, Hokkaido’da 16 bin 35’e, Hyogo’da 14 bin 173’e, Fukuoka’da 13 bin 823’e, Kyoto’da 7 bin 130’a çıktı. Ülke genelinde 30 binden fazla kişi evde, yaklaşık 8 bin kişi de otelde karantina altında tutuluyor.
- Şizuoka'da yeni tür saptandı
Kovid-19’un “daha bulaşıcı” olduğu öne sürülen türünün tespit edildiği Şizuoka’da Vali Kawakatsu Heita, türe ilişkin yeterli bilgiye ulaşılamadığını belirterek, eyalet kapsamında acil durum ilan edildiğini açıkladı.
Japonya Sağlık Bakanı Tamura Norihisa da Şizuoka’daki yeni varyantın ülke genelinde yayıldığı iddialarının araştırılacağını kaydetti. Kamu yayıncısı NHK’ye konuşan Tokyo Tıp Üniversitesinden Prof. Atsuo Hamada, yeni varyantın ülke geneli üçüncü Kovid-19 dalgasının süresini uzatabileceğini öne sürdü.
Ülkeye girişlerin kapatılması önleminin gerekli ancak yetersiz olduğunu kaydeden Atsuo, yerel idarelerin, bu yeni türün insanlar arasında nasıl dolaşımda olduğunu çözebilmeleri gerektiğini söyledi.
Güneydeki ada eyaleti Okinawa'nın Valisi Tamaki Denny, düzenlediği basın toplantısında merkezi hükümete, hali hazırda 11 eyalette süren OHAL kapsamına Okinawa’nın da alınması çağrısı yaptı.
Rusya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geniş çaplı aşılama başladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla ülkede başlayan kitlesel aşılama, Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği "Sputnik V" (GamKovidVak) aşısıyla yapılıyor.
İlk etapta 18-60 yaş arası risk grubundaki meslek sahiplerinin aşı yapıldığı ülkede, bugün itibarıyla "18 yaş üstü tüm vatandaşlar" ücretsiz aşılama sürecine katılabiliyor.