Almanya'da kömürden çıkışı erteleme planı
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, ülkenin enerji planlarını tekrar gözden geçirdiğini ve Rusya'ya bağımlılığı azaltmak amacıyla kömür santrallerinin kullanımını 2030 sonrasına uzatabileceğini belirtti.
Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi sonrası enerji planlarını tekrar gözden geçirerek kömür kullanımını uzatabileceklerini belirtti.
Yeşiller Partisi eski Eşbaşkanı, ülkenin kömür santrallerinin daha uzun süreyle çalışabileceğini ve kendisinin ideolojik olarak nükleer enerji kullanımının uzatılmasına karşı olmadığını açıkladı.
Başbakan Olaf Scholz ise Pazar günü yaptığı açıklamada iki adet sıvılaştırılmış doğalgaz terminali inşa ederek Almanya’nın enerji seçeneklerini zenginleştireceklerini ve Rusya’ya olan bağımlılıklarını azaltacaklarını belirtti.
Pazar günü ARD kanalına verdiği röportajda, “hükümetin hangi ülkelerle enerji işbirliği yapmayı seçebileceği duruma gelmek istiyoruz” diyen Habeck, “Seçebilmek aynı zamanda Rus gazından, kömüründen veya petrolünden bağımsız olabilmek anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.
Önümüzdeki kış çok sayıda satıcıdan alım yapılması gerekecek
Habeck ülkenin önümüzdeki ayları geçirebileceğini söylerken bir sonraki kış için alım stratejisini kayda değer derecede zenginleştirmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan, kömür kullanımının 2030 sonrasına dek uzatılmasının risklere yol açabileceğini söylerken uzun vadede enerji güvenliği açısından yenilenebilir enerji haricinde bir seçenek bulunmadığını kaydetti.
“Daha uzun işletim süresi kömüre ve muhtemelen Rusya’ya daha uzun süre bağımlı kalmak demek” diyen Habeck, “Ya da başka bir yerden alırız fakat bu da bağımlılığın başka bir çeşidi” değerlendirmesinde bulundu.
Son 3 nükleer reaktörün kapatılma sürecine sokulduğu ülkede nükleer enerjinin de kısa vadeli bir çözüm olmasının mümkün olmayacağı düşünülüyor.
“Reaktörlerin kapatılma sürecinde o kadar ileri bir noktaya gelindi ki işletilmelerinin uzatılması kararı en yüksek güvenlik endişeleri altında ve güvenliği sağlanmamış nükleer yakıtlarla mümkün olabilir” diyen Habeck, ”Bu kesinlikle istediğimiz bir şey değil” yorumunda bulundu.