Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya Merkez Bankası Bundesbank Cuma günü yayımladığı raporda, tüketici fiyatlarının 2022’de yüzde 3,6 artmasını beklediklerini, devam eden iki yılda ise artışın yavaşlayarak yüzde 2,2'ye düşeceğini belirtti.

Bankaya göre Almanya'da tekrar artmaya başlayan koronavirüs vakaları ve bulaşı engelleme amaçlı getirilen kısıtlamalar bu çeyrek ve 2022’nin ilk üç ayında ekonominin duraksamasına neden olacak. Baharda ise önemli derecede artacak özel harcama rakamlarıyla ekonomi, kayda değer bir büyüme hızı kazanacak. Banka yaşanan arz darboğazının ise 2022 sonuna dek çözüleceğini öngördü.

Yıl sonunda görev süresi bitecek olan Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann fiyat baskısının daha da güçlenebileceğini belirterek Avrupa Merkez Bankası’nın bu riskleri göz ardı etmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Weidmann, “Enflasyon oranı riski Almanya ve tüm Euro bölgesinde yukarı yöne kaydı. Para politikası yapıcıları bu riskleri göz ardı etmemeli. İhtiyatlı olmakta fayda var” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz ay gelen yüzde 6’lık enflasyon oranı sonrası Almanya'da tüketiciler, işyerleri ve politikacılarda endişeli bekleyiş sürüyor.

Göreve yeni gelen Ekonomi Bakanı Christian Lindner bu endişeleri dindirmek için gündemlerinde fiyat istikrarını ilk sıraya koyduklarını belirtirken Weidmann’ın yerine hala bir isim aday gösterilmedi.