Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın ilk sıfır kuponlu 30 yıl vadeli tahvil arzına yönelik talep, küresel tahvil rallisinin Avrupa'da faizleri sıfır seviyesinin altına indirmesi ile birlikte zayıf kaldı.

Almanya, 2 milyar euroluk satış hedefi ile çıktığı 2050 vadeli tahvil arzında, rekor seviyedeki eksi yüzde 0.11 faizle sadece 824 milyon eurluk satış yapabildi. Almanya tahvilleri, ihale sonrasında erken saatlerdeki kayıplarını korudu.

Danske Bank AS baş analisti Jens Peter Sorensen,"Teknik olarak başarısız bir ihale," dedi ve "Ancak endişeli değilim. Zira yatırımcılar daima gelecekte alım yaparlar ve ihalelere katılmak zorunda değiller" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın getiri eğrisinin bütünü şimdi sıfır seviyesinin altına indi ve ilk kez büyük bir piyasa bu şekilde bir görünüm çizdi. İhalenin bu şekilde sonuçlanması, Almanya hükümetinin 30 yıllık borçlanma yaparken kendisine para ödenmesi anlamına geliyor. Bu hareket, enflasyon ve büyüme beklentilerin önümüzdeki yıllar için zayıfladığını işaret ederken, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) zayıflayan büyümeyi desteklemek için yeni teşvikler açıklayacağı tahmin ediliyor.

Almanya'nın 30 yıl vadeli tahvillerinin faizi 3 baz puan yükselerek Londra saati ile 10:37'de eksi yüzde 0.11 seviyesine tırmandı. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi ise 3 baz puan yükselerek eksi yüzde 0.67 seviyesine ulaştı.