Advertisement
ENERJİ ABONE OL

CEM COŞKUN/BERLİN

Ukrayna krizine Almanya ters ayakta yakalandı

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklamasının ardından Almanya, Rus gazını doğrudan kendi topraklarına taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattının sertifikasyon sürecinin dondurulduğunu ve bu şartlarda işletmeye açılmayacağını duyurdu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ekonomi bakanlığı yetkililerinden yaşananlar ışığında tedarik ihtiyaçlarının farklı yollardan sağlanması konusunda çalışma başlatılmasını da istedi.

Almanya deyim yerindeyse Ukrayna krizine ters ayakta yakalandı. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yeşil enerjiye dönüşte Avrupa’da liderliği üstlenen Almanya, 2022 sonu itibarıyla nükleerden, 2030 sonu itibarıyla da kömürden çıkmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerjide (rüzgar ve güneş) epey bir yol kat eden Almanya, geçiş sürecinde de tüm planlarını doğalgaz üzerine kuruyordu. Bu nedenle Kuzey Akım 2 projesi hem enerji arz güvenliği hem de ucuz gaz tedariki bağlamında önem taşıyordu.

Almanya’da ilk LNG terminali

Son dönemde diğer Avrupa ülkeleri gibi Almanya da LNG ithalatına yönelmiş durumda. Ama doğrudan LNG ithalatı yapamıyor çünkü LNG terminali yok. ABD ve Katar’dan gelen sıvılaştırılmış doğalgaza ancak Belçika, Fransa ve Hollanda’daki terminaller üzerinden ulaşabiliyor.

Bu nedenle planları yıllardır masada olan ama bir türlü hayata geçmeyen LNG terminali inşaatları yeni hükümetin gündemine girdi. Almanya’nın ilk LNG terminali Aşağı Saksonya eyaletindeki Stade’de inşa edilecek. Terminal için ilk aşamada 800 milyon euroluk bir yatırım ön görülüyor. Bu terminale ek olarak ikinci bir terminalin de Brunsbuttel’de kurulması planlanıyor. Ama ikincisi için henüz bir başvuru süreci başlatılmış değil.

Almanya’daki bürokrasi göz önüne alındığında terminal inşaatının yalnızca onay sürecinin en az bir yıl sürmesi bekleniyor. Dolayısıyla Elbe’nin kenarındaki tesisin işletmeye hazır hale gelmesi yıllar alacak. Bu süre zarfında Alman enerji tedarikçileri yukarda bahsi geçen diğer AB ülkelerinin LNG terminallerine bağımlı kalacaklar.

Yanlış ata oynamak

Alman politikacıların 2000’li yılların başından itibaren, diğer Avrupa ülkeleri gibi LNG ithalatına yönelik ek altyapı inşa etmek yerine tüm planlarını Rusya’ya güvenmek üzerine kurmaları enerji uzmanları tarafından “yanlış ata oynamak” şeklinde değerlendiriliyor. Bugün Almanya’nın gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 55’ini Rusya’dan karşıladığı göz önüne alındığında eleştirinin haklılığı da ortaya çıkıyor.