Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Reuters tarafından Berlin'deki havacılık zirvesi öncesinde görülen hükümet ve havacılık endüstrisi temsilcilerinin ortak açıklamasına göre, Berlin önümüzdeki iki hafta boyunca havalimanları için eyaletlerin mali destek seçeneklerini tartışacak.

Belgede, "Orta vadede havalimanlarının ekonomik temelini güvence altına almak için devletin ve eyaletlerin ortak çabaları gerekiyor." Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, daha önce Deutschlandfunk radyosuna verdiği demeçte, azalan yolcu sayılarının Almanya'daki havalimanlarındaki yaklaşık 180 bin işin yüzde 30'unun risk altında olduğunu söyledi.

Berlin'in yeni havaalanı geçen Cumartesi günü, havacılık endüstrisinin zor zamanlar geçirdiği bir dönemde açıldı. Açılan havaalanının borçlarını ödeyecek kadar gelir elde etmesi beklenmiyor.

Alman havacılık sektörü, karantina nedeniyle neredeyse hiç hava trafiğinin olmadı dönemlerde bile havalimanlarını açık tutma maliyetlerinin karşılanması için 1 milyar euro (1,2 milyar dolar) kadar tazminat talep etti. Fakat belgelerde bu meblağa değinilmedi.

Ulaştırma Bakanlığı ayrıca gelecekte uçak biletleri için 'damping fiyatlarını' önlemek istiyor, böylece biletler vergilerden ve ücretlerden daha ucuza mal olamayacaklar. Journal of Air Transport Management'da yayınlanan bir araştırmaya göre, Avrupa'nın havacılık sektörüne verdiği destek eyaletler arasında farklılık gösteriyor. Almanya ve Fransa, Lufthansa ve Air France-KLM için kurtarma paketleriyle en büyük katkıda bulunanlar arasında.

İngiltere havalimanları ve IAG'nin British Airways gibi havayolları, hükümet ücret sübvansiyonlarından, acil durum kredilerinden ve ekonomi genelinde mevcut olan finansman olanaklarından yararlanmış olsa da, Britanya sektöre özel finansal destek taleplerine şimdiye kadar direndi.