Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Almanya Rus gazının yarattığı boşluğu LNG ile dolduruyor. Energie Baden-Wuerttemberg (EnBW) şirketi ülkenin yeni terminalinde 25 yıl boyunca LNG ve yeşil amonyak ithal etmek için anlaşma imzaladı.

Şirketin ticaret müdürü Peter Heydecker’ın yaptığı açıklamaya göre, Almanya’nın kuzeyindeki Stade yerleşiminde yer alan terminalden yılda 3 milyar metreküp LNG ithalatı gerçekleştirilecek.

Anlaşmaya konu olan miktar Hanseatic Energy Hub terminalinin toplam kapasitenin çeyreğini, ülkenin toplam enerji ihtiyacının ise çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Fakat Heydecker’a göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip olan ülkeye daha fazla LNG gelmesini sağlayacak her anlaşma, tarihi bir krizin ortasında olan Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi için önemli bir adım niteliği taşıyor.

Ülke adım adım Rus gazının yerini LNG ile dolduruyor

Heydecker, “Almanya, enerji kaynaklarını çeşitlendirme amacıyla sıkı bir çalışma içinde. Ülke adım adım Rus gazının yerini LNG ile dolduruyor. Gelecekte ise iklime etkisi olmayan yeşil hidrojene geçiş yapma imkânımız olacak” dedi.

Rusya’nın Ukrayna ile olan savaşıyla gaz akışının kesilmesinin ardından Almanya, endüstrisinin ve toplumunun ihtiyacı olan enerjiyi ABD ve Katar’dan yaptığı LNG ithalatları ile sağladı. Ülkede hiçbir ithalat terminali bulunmuyor. Bu nedenle projelerin onaylanma sürelerini hızlandırma amacı taşıyan bir yasayı onaylayan hükümet, LNG ithalatı yapmayı mümkünleştirecek altyapıyı inşa etmek için iddialı planlar yapıyor.

EnBW gibi enerji şirketleri, planlanan LNG ithalat altyapısına olan erişimlerini rezerve etmek için anlaşmalar yapmak istiyor.

Almanya 2045'e kadar doğalgazdan vazgeçmek zorunda kalacak

Hanseatic Energy Hub’ın İdare Müdürü Johan Killinger’ın açıklamasına göre, Stade’de yer alan kara terminalinin açılışı, işletmeci şirketin terminali yeşil amonyak ithalatına hazır hale getirme çalışmaları nedeniyle 2026’dan 2027’nin başına ertelenmişti. Amonyak, LNG’nin saklanmasında ve taşınmasında kullanılıyor.

Killinger buna ek olarak, terminal ile 10 yıldan uzun anlaşma yapmış müşterilerin gelecekte temiz amonyağa geçme seçeneği olacağını ve 2030’a kadar az miktarda amonyağın ithal edilmeye başlanabileceğini belirtiyor. Almanya 2045 yılında karbon nötr olma hedefini gerçekleştirmek için doğalgazdan vazgeçmek zorunda kalacak.