Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların ABD ekonomisinin gücünü anlayabilmek için dikkatlerini 1. çeyrek GSYH büyüme rakamına çevirmesi ile birlikte son beş haftada ilk haftalık kazancına yöneldi.

ABD ekonomisinin ilk çeyreği birkaç hafta öncesine göre daha olumlu görünüyor, ancak bu büyümeyi destekleyen faktörler, sürekli bir büyümenin işaretinden ziyade geçici ya da kısa süreli olarak görülebilir. Ticaret Bakanlığı tarafından TSİ 15:30'da açıklanacak ABD 1. çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisinin yıllıklandırılmış rakamla yüzde 2.3 artması bekleniyor. Bu veri beklendiği şekilde çıkarsa dördüncü çeyreğin hafif üzerinde gerçekleşmiş olacak. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistler, Mart başında büyümenin yüzde 1.5 çıkmasını bekliyordu.

Altın, bazı ülkelerin ekonomik zayıflık işaretleri göstermesi ve yatırımcıların dikkatlerini ABD hisse senedi gösterge endekslerinden gelen karışık seyre çevirmeleri ile birlikte güvenli liman alımlarından destek buldu.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile  12:15'te ons başına 1,279.95 dolara tırmandı ve bu hafta yüzde 0.4 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi dört ayın zirvesi yakınında yatay seyretti.

Inditrade Derivatives & Commodities emtia ve Döviz müdürü Harish Galipelli, "Altın kısa vadede büyük ölçüde ham petrol fiyatlarındaki yükselişin desteği ile yukarı yönde hareket edebilir. Zira yüksek petrol fiyatları yüksek enflasyona ve altına pozitif akışa neden olabilir" dedi.

Angel Broking, hazırladığı raporda, "Küresel ekonomik verilere ilişkin endişeler de altın fiyatlarını desteklemeye devam edebilir, ancak ABD büyüme rakamının güçlü çıkacağına ilişkin beklentiler kazançları sınırlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş bu hafta yüzde 0.3 düşerken, platin bu hafta yüzde 1.5 ile 8 Mart'tan bu yana en büyük haftalık düşüşüne yöneldi ve palladyum bu hafta yüzde 0.6 düşerek iki haftalık rallisini sonlandırdı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın traderları ve analistlerinin çoğunluğu, Bloomberg'in haftalık anketine göre, altın için bu yılın büyük bölümünde korudukları yukarı yönlü beklentilerini tersine çevirdi.

*Trump yönetimi, konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, Çin'in ABD ilaç ürünlerine daha az koruma sağlayan teklifi için taviz verebilir.

*ABD'de fabrikalar ve işletmelerin ekipman siparişleri Mart ayında sekiz ayın en büyük artışını gerçekleştirdi.

*RBC Capital Markets'e göre, merkez bankalarının altın alımları, rezervlerini dolardan çıkarma ve/veya basit çeşitlendirmeye yönelik uzun vadeli trendlerinin bir parçası.