Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, art arda üç günü yükselişle kapattıktan sonra, yükselen tahvil faizleriyle beraber kazançlarının bir kısmını geri vererek 1.720 dolar seviyelerine geriledi. Gram altın ise güçlenen dolar ve düşen küresel altın fiyatları arasında sıkıştı.

ABD Başkanı Joe Biden 1.9 trilyon dolarlık ekonomik yardım paketini imzaladı ve koronavirüs salgınına karşı agresif bir federal yardımın başlangıcını yaptı. Amerikalılara yapılacak 1.400 dolarlık ödemelerin bu haftasonu başlaması planlanıyor.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizinin hafta başında yüzde 1.60’lara kadar ulaşmasıyla ons başına 1.680 doları gören altın, çarşamba günkü ihale sonrasında faizlerin yüzde 1,52 civarına gerilemesiyle yeniden yükselişe geçmişti.

Altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen, altına dayalı Borsa yatırım fonlarından çıkışlar 17 gündür devam ediyor.

Altına dayalı borsa yatırım fonlarının, altın fiyatlarındaki uzun dönemli yükselişlerde son senelerde büyük rol oynadığını belirten Bloomberg Emtia Muhabiri Eddie van der Walt, bu fonlardaki satışların uzun dönemli politika söyleminin piyasa katılımcıları tarafından şüpheyle karşılanmasından dolayı olduğunu söyledi.

Ons altın fiyatı

Son üç haftayı da kayıpla kapatan altın, tahvil faizlerindeki düzeltme ve zayıflayan dolar ile birlikte bu haftayı kazançla kapatmaya doğru ilerlerken Mart ayındaki kayıplarını neredeyse sildikten sonra dün yeniden düşüşe geçti.

Haftaya 1.700 dolar civarında başlayan ons altın, 1.680 dolara kadar geriledikten sonra haftayı yüzde 1,11 yükselişle 1.719 dolar seviyesinden kapatmaya doğru ilerliyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın haftaya 412 TL seviyesinden başladıktan sonra Dolar/TL ’deki yükselişle beraber 422 TL’ye kadar tırmanmıştı. Dolar/TL’nin 7,78’den 7,50’ye gerilemesiyle beraber gram altın haftayı 414 TL civarında kapatmaya doğru ilerliyor.