Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin'in bir ticaret anlaşmasına yaklaşmakta olduğu spekülasyonlarının arttığı bir ortamda, son dönemde açıklanan verilerin yavaşlayan küresel ekonomiye ilişkin endişeleri azaltması ve bunun sonucu güvenli liman alımlarının azalması sonucu sekiz ayın en uzun haftalık düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Konu hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, yetkililer Mayıs ayı başına kadar bir anlaşmaya varabilmek ve bu ayın ilerleyen dönemlerinde ABD Başkanı Donald Trump ve Çin devlet Başkanı Xi Jinping'in bu anlaşmayı imzalayabilmesi için daha fazla yüz yüze görüşme yapmayı planlıyor. Çin, Çarşamba günü açıklanan verilere göre, yılın ilk çeyreğinde beklenenden hızlı büyüdü ve sanayi üretimi Mart ayında beklenenden fazla arttı.

Spot altın yüzde 0.2 düşüşle ons başına 1,271.68 dolar ile 27 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından Londra saati ile 07:02'de 1,272.08 dolara geldi. Metal bu hafta yüzde 1.4 düştü ve düşüşünü üst üste dördüncü haftaya taşımaya yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.1 düştükten sonra yüzde 0.1 yükseldi.

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesinden gevşedi.

Sydney'de ABD Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, "Ekonomik verilere ve ABD-Çin ticaret görüşmelerine ilişkin yeni bir iyimser hava var," dedi ve "Piyasa belki de ya beklenenden zayıf büyümeye ya da beklenenden daha iyi büyümeye aşırı tepki veriyor. Ancak şu kesin ki, güçlü sanayi üretimi ve iç tüketimi sürdürmeye yardımcı olması gereken emlaktaki tekrar yükselişle birlikte, 1. çeyrek Çin için iyi" şeklinde görüş bildirdi.

Frappell ayrıca, teknik destek seviyelerini işaret ederek,  "Altın fiyatlarında son dönemde görülen düşüşün yarattığı kasvetli havada, orta ila uzun vadeli görünüm yapıcı görünüyor ve konsolidasyon için olasılık yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 gerilerken, platin ve palladyum yüzde 0.4 değer kaybetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Güney Afrika Maden İşçileri ve İnşaat Sendikası Birliği, Sibanye Gold Ltd.'nin altın madenlerinde üretimin düşmesine ve şirketin finansman durumunun olumsuz etkilenmesine neden grevin sonlandırılması için anlaşmaya vardı.

*İsviçre'nin altın ihracatı, gümrük verilerine göre, Mart ayında yüzde 42 artarak 90.1 tona çıktı.

*Küresel hisse senetleri bu yıl ralli yaptı ve Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

*Aralarında ABD, İngiltere ve Almanya'nın da bulunduğu Batı dünyasında finans piyasaları Hayırlı Cuma tatili nedeniyle kapalı.

*Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, devlet medyasında çıkan habere göre, "yeni tip taktik güdümlü bir silahın" test fırlatışına katıldı. Bu durum, Kuzey Kore liderinin Trump ile görüşmeler konusundaki hoşnutsuzluğunun bir işareti olarak değerlendiriliyor.