Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de enflasyonun beklenenden daha düşük çıktığını gösteren verinin Fed'in faiz indirimine gidebileceği beklentilerini güçlendirmesi sonucu kazancını korudu.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan çekirdek (gıda ve enerji fiyatları hariç) tüketici fiyatları endeksi Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 arttı. Öte yandan, aylık bazda çekirdek enflasyon ve yıllık manşet tüketici enflasyonu da beklentilerin altında kaldı. Fed'in Temmuz ayında faiz indirimine gideceğine ilişkin piyasa beklentisi yükseldi. Fed fon faizi (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, önümüzdeki iki ayda yaklaşık çeyrek puanlık bir gevşemeyi işaret ediyor.

Yatırımcılar ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'in müzakere masasına geri dönmesi için elinde bir son tarih olmadığını, son tarihin kafasında olduğunu söylemesi ile birlikte ticaret savaşı cephesindeki son gelişmeleri de izliyor.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.5 yükseldikten sonra yüzde 0.1 daha tırmanarak Singapur saati ile 12:07'de ons başına 1,334.61 dolara tırmandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günkü yüzde 0.3'lük yükselişin ardından fazla değişmedi.

Australia & New Zealand Banking Group analistleri hazırladıkları günlük notta, ABD'de beklenmedik bir şekilde düşük çıkan enflasyonun faiz indirimi beklentilerini artırdığını ve Fed'in gelecek haftaki toplantısının dikkatleri daha fazla üzerine çekeceğini belirtti.

HDFC Securities kıdemli analisti Tapan Patel, "ABD ve Çin'den gelen son yorumlar ticaret anlaşmasına varma havasında olmadıklarını işaret ediyor ve bu durum, 1,320 dolardaki destek seviyesi ile birlikte fiyatları orta vadede 1,380 dolara yükseltebilir," dedi ve "Artan ticaret gerilimi altında, son birkaç aydır görülmeyen güvenli liman alımlarını artırdı" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Fed'in Aralık ayındaki  faiz artırımının "en iyi ihtimalle zamansız" olduğunu söyledi ve Fed'e enflasyon konusunda hatalı varsayımlara dayanmasından dolayı bu artışın gerekli olup olmadığını tekrar gözden geçirme çağrısında bulundu.

*Paul Tudor Jones, altının önümüzdeki 12 ila 24 aylık dönemde, faiz indirimi beklentilerinden dolayı, kendisinin favori tercihi olduğunu söyledi, Milyarder makro trader Jones, 1,400 doları görmesi durumunda fiyatların hızlı bir şekilde 1,700 dolara çıkabileceğini belirtti.