Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Fed'in faiz konusunda izleyeceği yola ilişkin işaretler vermesi beklenen Cuma günkü ABD istihdam verileri öncesi kazançlarını korurken, dolar ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ve Avrupa'nın Döviz manipülasyonuna ilişkin yorumlarının ardından geriledi.

Altı yılın en yüksek seviyesi yakınında seyreden altın, Fed'e yapılacak yeni atamalar ve traderların Avrupa Merkez Bankası'nın teşvikleri artırabileceğine ilişkin beklentilerden de destek bulabilir. ABD hisse senetleri Çarşamba günü rekor seviyeden kapandı. ABD'de piyasalar Perşembe günü Bağımsızlık Günü tatili dolayısıyla kapalı.

Spot altın Singapur saati ile 11:53'te ons başına 1,419.01 dolar seviyelerinde yatay seyretti. Fiyatlar 25 Haziran'da 1,439.21 dolar ile 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Sydney'de ABD Bullion küresel genel müdürü Nicholas Frappell, "ADP istiham verileri, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin beklenenden daha zayıf çıkabileceğini işaret ediyor ve bu durum altın için olumlu olacak," dedi ve 1,421 dolar seviyesinin yukarı yönde kırılmasının kısa vadeli bir alım sinyali olacağını ve bu durumda fiyatların tekrar 1,437 doları test edebileceğini sözlerine ekledi.

State Street Global Advisors'a ait SPDR ETF'si Asya Pasifik altın stratejisti Robin Tsui, "Fed'in bu ay potansiyel faiz indiriminden hareketle, düşük faiz ortamı, piyasalardaki volatilite ve jeopolitik gerilimler altın için yukarı yönlü faktörler," dedi ve altının bu yılın ikinci yarısında 1,400-1,500 dolar bandında kalmasının beklendiğini belirtti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş ve platin fazla değişmezken, palladyum Çarşamba günü üç ayın zirvesine çıktıktan sonra yüzde 0.5 geriledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Trump'ın kur manipülasyonuna ilişkin son suçlaması, stratejistleri ABD Hazinesi'nin doları zayıflatmak için müdahale edebileceği düşüncesine yöneltiyor.

*Trump Çarşamba günü, İran'ı uranyum zenginleştirmesi konusunda uyardı. Bu uyarı, İran'ın Körfez'i yeniden belirsizliğe sürükleyen nükleer programına ilişkin anlaşmazlığın daha da artmasına yol açtı.

*Trump'ın baş ekonomi danışmanı Larry Kudlow, "ABD ve Çinli yetkililerin önümüzdeki hafta, iki ülke arasında büyüyen ticaret savaşına çözüm bulmak için telefonla görüşeceğini kaydetti.

*ABD'de ADP'nin açıkladığı verilere göre, özel sektör istihdamı Haziran ayında 102,000 ile beklenenden az arttı. Ancak istihdam Mayıs ayında 42,000 ile dokuz yılın en düşük artışını gerçekleştirmişti.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları 2013'ten bu yana en yüksek seviyesi yakınlarında.