Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini virüs kaynaklı kısıtlamaların ardından ekonomilerin yeniden açılmasına yönelik adımlara, Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerine ve ABD'de işgücü piyasasında sıkıntıların artabileceğine ilişkin uyarılara çevirmelerinin ardından ons başına 1,700 doların üzerinde tutundu.

Altın son haftalarda, hükümetlerin ekonomilerinin kademeli olarak nasıl yeniden açılacağına ilişkin daha fazla detay vermesi ile birlikte dar bir bantta işlem gördü. İngiltere Başbakanı Boris Johnson Pazar günü, ülkedeki kısıtlamaları kaldırmaya yönelik "ilk dikkatli adımları" duyururken, New York Valisi Andrew Cuomo, Pazartesi günü eyaletin yeniden açılmasına ilişkin daha fazla detay vereceğini kaydetti.

ABD'de istihdam verileri, Amerikan çalışanları için tarihteki en büyük çaplı kaybı işaret etti. ABD'de tarım dışı istihdam Nisan ayında 20.5 milyon düştü. Haftasonu, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Amerikalıların koronavirüs salgını ortamında işsizlik konusunda çok daha kötü haberlere hazırlıklı olmaları ve Kongre'nin daha fazla yardım sağlamayı düşünmesi gerektiğini söyledi.

Singapur'da IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan'a göre, Kovid-19 pandemisinin yeniden yayılması ve ABD-Çin geriliminin daha da artması gibi diğer kısa vadeli risklerin de sürdüğünü söyledi.

Spot altın, geçen hafta yüzde 0.1 değer kazandıktan sonra yüzde 0.5 yükselerek ons başına 1,711.70 dolara kadar çıkmasının ardından Londra saati ile 06:43'te 1,705.00 dolara geldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 artarken, platin yüzde 0.1 düştü ve paladyum yüzde 2.2 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi.

IG Asia'dan Pan, "Çin'in bazı bölgelerinde koronavirüsün tekrar ortaya çıkması ve bunun yanından Trump'ın açıklamalarının ardından ticaret anlaşmasına yönelik şüphelerin artması, devam eden temkinliliğin nedenleri," dedi ve "Sonuç olarak, ekonomik toparlanmanın izleyeceği yol konusunda oldukça büyük bir belirsizlik devam ediyor. Tüm bunlar hep birlikte altının kısa vadede ilgi görmesine neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Hedge fon yöneticileri altında net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını 11 ayın en düşük seviyesine indirdi.

*ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, konu hakkında bilgiye sahip üç kaynağa göre, Cuma günü basın sekreterinin Covid-19'a yakalanmasının ardından kendisini Beyaz Saray'dan uzaklaştırarak karantinaya aldı.

*Çin Merkez Bankası, ekonomik sorunlarla mücadele için, büyüme istihdam üzerinde daha fazla odaklanarak, "daha güçlü" politikalar uygulama tahhüdünde bulundu.

*ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada, küresel koronavirüs pandemisi ortamında Pekin ile mücadele etmekte olduğunu söyleyerek, ilk görev döneminin en büyük icraatlarından biri olan Çin ile ticaret anlaşmasının "ilk fazının" geleceği konusunda kuşkuların artmasına neden oldu.