Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de işsizlik maaşı başvurularındaki rekor artış dahil koronavirüsün yayılmasının ağır etkilerine çevirmeleri ile birlikte kazancını korudu.

Tüm dünyada 1 milyon kişi kororonavirüs salgınına yakalandı ve bu köşe taşına hastalığın Çin'in Wuhan ketinden çıkmasından sadece dört ay sonra ulaşıldı. John Hopkins Üniversitesi'ne göre, ABD 234,000 vaka ile tüm dünyada birincili aldı.

ABD'de işsizlik maaşı için başvuranların sayısı geçen hafta 6.6 milyon ile rekor seviyeye ulaştı ve bu sayı, küresel sağlık krizinin  ABD'de işletmeler ve çalışanlar üzerindeki etkisinin boyutunu gözler önüne serdi.

Ancak altın halen, geçen hafta fiyatlarda yükselişe neden olan arz darlığının yumuşaması ile birlikte haftayı kayıpla geçmeye hazırlanıyor. İsviçre'nin önde gelen altın rafinerileri yerel yetkililerle üretimin gelecek hafta başlaması için görüşmelerde bulunuyor.

Spot altın, Perşembe günü yüzde 1.4 yükseldikten sonra fazladeğişmeyerek Singapur saati ile 11:27'de ons başına 1,613.64 dolarda kaldı. Fiyatlar, önceki hafta yüzde 8.6 ile 2008'den beri en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmesinin ardından bu hafta yüzde 0.9 düştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti ve bu hafta yüzde 1.7 yükseldi.

RBC Capital Markets, hazırladığı notta, "Piyasanın Comex'te fiziki arz darlığına ilişkin güçlü korkuları, bol miktarda stokun hazır olması ile birlikte azalmış görünüyor," dedi ve "Bazı acil korkular azalmış görünüyor ve ekonomik endişeler, parasal hareketler ve volatilitenin genel seviyesi dikkate alındığında, altının mevcut seviyelerde destek bulacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 yükselerek ons başına 14.5010 dolara çıkarken, platin yüzde 0.6 düşerek ons başına 726.63 dolara indi ve paladyum yüzde 0.2 değer kazanarak ons başına 2,234.48 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli Borsa fonlarındaki altın varlıkları Perşembe günü itibariyle, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dokuzuncu gün üst üste yükselerek 2,825.7 ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.

*U.S. Mint (ABD'de darphane) tarafından satılan altın sikke miktarı Mart ayında son üç yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

*ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Asya hisseleri karışık seyretti. Petrol, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kısıntısı konusunda anlaşmasına aracılık ettiği yolundaki mesajı sonrası rekor artış göstermesinin ardıdnan bu mesaja ilişkin şüphelerin artması ile tekrar varil başına 25 doların altına indi.