Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin son politika toplantısını ve bu toplantıdan gelebilecek yorumları beklemesi ile birlikte kazancını korudu.

Traderlar ayrıca Brexit'e ilişkin son gelişmeleri ve şirket kar açıklamalarını da yakından izliyor. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'ndeki şirketlerin yaklaşık yüzde 80'inin karları beklenenden daha iyi geldi. Ancak Texas Instruments ve Caterpillar, ticaret gerilimi ve küresel ekonomik zayıflığın getirdiği belirsizliği yansıttı.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra fazla değişmeyerek Londra saati ile 07:51'de ons başına 1,492 dolarda kaldı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yatay kapandıktan sonra sakin bir seyir izledi.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "AMB'nin bugün yeni tedbirler açıklaması beklenmiyor, ancak piyasanın dikkati gelecekteki görünümde olacak," dedi ve "AMB'nin duruşu gelecek haftaki Fed toplantısının tonunu belirleyecek," değerlendirmesinde bulundu.

Madhavi, ayrıca, "Altın, piyasanın ticaret cephesi, Brexit ve Fed'in para politikası konusundaki gelişmeleri beklemesi ile birlikte dalgalı bir seyir göstermeye devam edebilir. Ancak genel eğilim, küresel büyümeye yönelik endişeler ve jeopolitik sorunlardan dolayı yukarı yönlü" dedi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş fazla değişmeyerek ons başına 17.5420 dolarda kalırken, platin yüzde 1.1 yükselişle ons başına 926.35 dolara kadar çıkarak bu ayın en yüksek seviyesini gördü ve palladyum yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,750.19 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Politika yapıcılarının küresel ekonomik yavaşlamaya ilişkin işaretlere tepki vermesi ile birlikte, Merkez bankalarının gevşek para politikası, altının 2019 yılındaki kazançlarına destek olan önemli bir faktördü. Draghi, AMB'nin varlık alımlarına ilişkin kurum planlarını detaylandırabilir ve hükümetlere mali desteği artırmaya yönelik çağrılarını yoğunlaştırabilir.

*AMB toplantısı öncesi, altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü üst üste ikinci günde de düştü. Fed'in politika toplantısı gelecek hafta gerçekleştirilecek.

*Avrupa Birliği (AB) Çarşamba günü, Brüksel'deki yetkililerin Brexit'i üçüncü kez uzatma konusunu görüşmeleri ile birlikte, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a destek verdi.