Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'nin Çin'i gümrük tarifelerini artırmakla tehdit etmesi ve Pekin'in buna olası tepkisinin, bu hafta iki ülke heyetleri arasında gerçekleştirilecek kritik ticaret görüşmeleri öncesi güvenli liman alımlarını desteklemesi sonucu yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Çin başbakan yardımcısı Liu He, ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşmaya varılması için baskıyı artırması ile birlikte 9-10 Mayıs tarihlerinde görüşmelerde bulunmak üzere ABD'ye gidecek. Aynı zamanda, Çin'in de, Trump'ın tarife artırma tehdidini uygulamaya koyması durumunda, gümrük vergilerini artırarak misillemede bulunacağı kaydediliyor. Diğer taraftan, ABD, İran ile artan gerilimin ardından, bölgeye bir uçak gemisinin ardından B-52 bombardıman uçakları yolluyor.

Fiyatlar ayrıca, Çin Merkez Bankası'nın altın alımlarına üst üste beşinci ayda da devam etmesi ve toplam altın girişinin 57 tona ulaşması ve Hindistan'da festival öncesi artan altın talebini karşılamak için altın ithalatını artırmasından dan destek buluyor.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,287.30 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:28'de 1,286.10 dolara geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd, hazırladığı notta, "Piyasadaki riskten kaçınma havası güvenli liman alımlarının gelmesini sağladı," dedi ve "Ticaret görüşmelerinde artan tansiyon ile birlikte, jeopolitik riskler de yükseliyor. Çin'in rezerv artırması ve Hindistan'da talebin festival döneminde yüksek kalması ile birlikte fiziki altın talebi de fiyatlara destek veriyor" şeklinde görüş bildirdi

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 değer kazanırken, palladyum yüzde 0.5 ve platin yüzde 0.4 yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Asya hisse senetleri, traderların dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığına ilişkin diğer gelişmeleri beklemeleri ile birlikte düştü.

*Çin'in ithalatı, ticaret görüşmelerinin aniden olumsuza dönmesinin ABD ile gerilimin artmasına neden olmasından önce, Nisan ayında yükseldi.

*Çin Merkez Bankası Nisan ayında altın rezervini 14.9 ton artırdı. Banka önceki dört ayda toplam 43 ton daha altın almıştı.

*İran, ABD'nin yaptırımlarına tepki olarak, 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadaki taahhütlerinin bir kısmını uygulamaycağını açıkladı.

*ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo Salı günü Irak'a önceden duyurulmayan bir ziyaret gerçekleştirdi ve Irak başbakanı ve devlet başkanı ile bir araya geldi. Pompeo, İran kaynaklı artan tehdide ilişkin konuştuğunu söyledi.