Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(11:25'te güncellendi)

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına ilişkin iyimserliğe çevirdiği bir ortamda, beklenenden kötü çıkan ABD istihdam verisinin desteği ile yükseldi. Fiyatlar bu hafta şu an itibarı ile artı bölgede.

Dün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisinin son altı ayın en düşük artışını göstermesinin ardından ABD ekonomisine ilişkin endişeler tekrar ön plana çıktı. ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi, Fed'in faiz indirimlerine ara vermesinin ardından, para politikası için anlam ifade edebilecek ipuçları için dikkatle izlenecek.

ABD ile Çin, Çarşamba günkü habere göre, Hong Kong ve Sincan bölgesine ilişkin gerilime rağmen, anlaşmanın ilk fazının imzalanmasına yaklaşıyor. Bu haber, bu hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın anlaşma konusunda aceleci olmadığını söylemesi sonrası azalan risk iştahını artırdı.

Spot altın, dalgalı seyir sonrası Çarşamba günü yüzde 0.2 aşağıda kapandıktan sonra yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 13:57'de ons başına 1,477.87 dolara çıktı. Fiyatlar üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi ve yılbaşından bu yana yüzde 15 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düştü ve bu hafta yüzde 0.7 geriledi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek ons başına 16.9235 dolara çıkarken, palladyum ons başına 1,874.40 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0.2 değer kazanarak 1,873.20 dolara geldi ve platin yüzde 0.6 kazançla ons başına 900.50 dolara ulaştı.

Angel Broking, hazırladığı notta, ABD-Çin ticaret ve tarife durumundan gelen pozitif işaretlerin altına yönelik güvenli liman talebini olumsuz etkileyebileceğini, ancak zayıf Amerikan verilerinin dolar üzerinde baskı oluşiturup altına bir miktar destek sağlayabileceğini kaydetti.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Japonya Başbakanı Shinzo Abe Perşembe günü, düşen ihracattan, doğal afetlerden ve satış vergisindeki artıştan olumsuz etkilenen ekonomiyi desteklemek için teşvik paketi açıkladı.

*ABN Amro stratejisti Georgette Boele, altının önümüzdeki aylarda zayfılamasını ve 1. çeyrekte ortalama 1,400 dolarda seyretmesini beklediğini, ancak uzun vadeli görünümün sağlam olduğunu kaydetti.

*UBS Group AG analisti Giovanni Staunovo'ya göre, platin fiyatları, altına yönelik yukarı yönlü beklentinin piyasa fazlası olacağına ilişkin beklentilere ağır basmasından dolayı 2020'de yükseliş gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

(11:25'te güncellendi)