Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, beklenenden zayıf çıkan ABD beklenenden zayıf çıkan verilerin küresel büyümeye yönelik tehditlerin altını çizmesi ve Fed'in tekrar faiz indirimine gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendirmesi ile birlikte haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Fed politika yapıcıları gelecek hafta bir araya gelecek. Bu toplantıda yetkililerin üst üste üçüncü kez faiz indirimine gitmeleri bekleniyor, ancak bu toplantıdan sonra atılacak politika adımları konusunda çok az işaret var. Borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi, faiz ödemesi olmayan değerli metallerin cazibesini azaltıyor.

Agnico Eagle Mines Ltd. CEO'su Sean Boyd, altının, küresel ekonomik belirsizlik ve açık harcamaları ortamında, önümüzdeki iki ila 3 yılda ons başına 2,000 dolara çıkarak rekor kırabileceği tahmininde bulundu.

Perth Mint CEO'su Richard Hayes, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, altın fiyatlarının ABD Başkanı Donald Trump'ın görevden azline ilişkin soruşturtma konusundaki gelişmelerden dolayı yükselebileceğini söyledi.

Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 12:40'ta ons başına 1,503.18 dolara geriledi ve bu hafta yüzde 0.9 yükseldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti ve son dört haftada ilk haftalık kazancına yöneldi.

Singapur'da Phillip Futures analisti Benjamin Lu, "Brexit'teki tıkanma ve bunun yanında ABD ekonomik verilerinde süregelen zayıflık risk iştahının azalmasına yol açarken, altının cazibesini artırıyor," dedi ve Fed politika yapıcılarının gelecek hafta faiz indirimine hazırlanmaları ile birlikte altın fiyatları konusunda dördüncü çeyrekte iyimser olduklarını sözlerine ekledi

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 0.3 yükselerek ons başına 17.86 dolara çıktı ve üst üste ikinci haftayı da kazançla geçmeye yöneldi. Platin yüzde 0.4 değer kazanarak ons başına 926.50 dolara ulaştı ve yaklaşık iki ayın en büyük haftalık kazancını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Palladyum yüzde 0.4 kazançla ons başına 1,783.20 dolara yükseldi ve son 12 haftada 11 kez yükseldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD işletme yatırımlarına ilişkin iki kilit gösterge, analistlerin beklentilerinden daha fazla düşüş gösterdi. Uçak hariç sivil sermaye malları siparişleri Eylül'de, önceki ay aşağı yönde revize edilen rakamla yüzde 0.6 geriledikten sonra yüzde 0.5 düştü. Bu malların nakliyesine ilişkin gösterge ise 2016'dan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştrdi ve beklentilerin gerisinde kaldı.

*Dünya Altın Konseyi raporuna göre, iklim değişikliğinden kaynaklanan artan piyasa volatilitesi, diğer bir çok sektördeki aksaklıkların ve düşen varlık fiyatlarının altının güvenli liman rolünü güçlendirmesi ile birlikte, bu metale yönelik talebi destekleyecek.

*ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, iki ülke aralarındaki ticaret savaşına ilişkin sorunları çözmeye çalışırken, Pekin'in insan hakları karnesine yönelik uzun süredir beklenen eleştiriyi yaptı. Pence, Çin'in Hong Kong'daki protestoculara yönelik aksiyonlarını eleştirirken, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında daha fazla bağlantı olması gerektiğine dikkat çekti.

*İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın 12 Aralık'ta erken seçim talebi, muhaliflerinin ilk önce anlaşmasız Brexit konusunu gündemden çıkarmak istemelerinden dolayı havada asılı kaldı.