Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, piyasaların Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün yayılmasının olası etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı. Palladyum, Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yükseldi.

Asya hisse senetleri, virüsün yayılmakta olduğuna ilişkin işaretler ve bu durumun potansiyel ekonomik etkilerine ve Çin'de bir hafta süren Ay Yılına Göre Yeni Yıl tatilinde artması beklenen harcamaları olumsuz etkileyeceği endişelerine bağlı olarak Salı günü gelen sert satışların ardından toparlandı. Çin yayılmakta olan virüsü önlemek amacıyla ülke çapında sağlık taraması başlatacak.

Çin'de bu virüsün ortaya çıkması ve hastalığın yayılacağına ilişkin endişeler, yatırımcılara 17 yıl önceki SARS virüsünün kötü hatıralarını anımsattı. Ancak bu yeni virüsün şimdilik SARS kadar ciddi etkisi olmadı.

AxiCorp baş piyasa stratejisti Stephen Innes, "Çin'deki virüs gündemin üst sıralarında yer alıyor ve dikkatlerin büyük kısmını üstüne çekiyor, ancak henüz büyük çaplı bir riskten kaçınma havası yaratmadı," dedi ve "Altın, hisse senetlerindeki olumu seyirle birlikte ivme kazanmakta güçlük çekiyor. Aynı zamanda, Çin Yeni Yıl tatili dolayısıyla gelmesi beklenen fiziki talep zayıf ve Hindistan oldukça bol stoğa sahip görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Australia & New Zealand Banking Group ise, "Paladyumda dün görülen keskin düşüş yatırımcıların kargaşadan dolayı karlarını realize etmelerinden kaynaklandı," dedi ve "Paladyum, fiyatların bu yıl yüzde 28 yükselmesi ile birlikte doğal bir düzeltme hareketi yapıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Citigroup Inc. de paladyumda kısa vadede muhtemel geçici bir geri çekilme olabileceğine dikkat çekmesinin ardından, "Otomobillerin çevre temizliği parçalarının üretiminde kullanılmasından dolayı paladyuma gelen talebi, sıkılaştırılan emisyon standartlarından dolayı yılın ilk yarısında artacak" dedi.

Spot altın, Salı günkü yüzde 0.2 geriledikten sonra yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 11:36'da ons başına 1,552.01 dolara geriledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Salı günkü yüzde 0.1'lik yükselişi sonrası yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 düşerek ons başına 17.7376 dolara inerken, platin ons başına 1,000.50 dolar civarında yatay seyretti ve paladyum Salı günü yüzde 5.6 ile 1 Ağustos'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından yüzde 0.8 değer kazanarak ons başına 2,420.63 dolara ulaştı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*China Daily'nin Ulusal İstatistik Bürosu'ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, SARS salgını 2003 yılında Çin'in ekonomik büyümesini 0.8 yüzde puanı düşürdü. 2003 yılında yapılan bir akademik çalışma ise, bu salgının ekonomik maliyetinin 40 milyar dolara yakın ya da bunun üzerinde olduğunu hesapladı.

*Güney Kore ekonomisi küresel finans krizinden bu yana en yavaş büyüme yılını, Asya'nın küresel teknoloji ticaretinde önemli bir yeri olan bu ekonomide en kötünün geride kalmış olabileceğini işaret eden bir hamle ile tamamladı.

*Çin Başbakan Yardımcısı Han Zheng, Dünya ekonomi Forumu'nda, anlaşmanın dışında bırakılan ülkelerin şikayetleri üzerine yaptığı değerlendirmede, ülkesinin ABD ile yaptığı ticaret anlaşmasının rakip ihracatçı ülkelere zarar vermeyeceğini kaydetti.

*ABD Başkanı Donald Trump'ın azil duruşması Salı günü başladı. Trump böylece Senato tarafından görevinden alınma tehlikesi ile karşı karşıya kalan üçüncü ABD başkanı oldu. Trump, yetkisini kötüye kullanmak ve Temsilciler Meclisi'nin kendisine yönelik iddiaları soruşturmasını engellemek ile suçlanıyor.