Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin'in altın rezervlerini istikrarlı bir şekilde artırmasının getirdiği iyimserliğin, ABD'de Cuma günü hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaşmasına destek olan istihdam verilerini dengelemesi ile birlikte yükseldi.

Yatırımcılar ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın Fed'e faiz indirimi çağrısında bulunmasına ve Trump'ın ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un tarafların anlaşmaya "çok yakın" olduğunu söylemesi ile birlikte ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine de bakıyor.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,297.08 dolara kadar yükseldikten sonra Londra saati ile 07:01'de 1,296.29 dolara geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Cuma günkü yüzde 0.1'lik yükselişin ardından yatay seyretti.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Altın bugün merkez bankası alımına ilişkin haber ve ABD Başkanı'nın Fed'e faiz indirimi çağrısında bulunmasına bağlı olarak yükseldi," dedi ve "Ancak altın halen, güçlü seyreden hisse senetleri ve exchange traded fonlarından (ETF) çıkışlarla birlikte 1,300 dolar seviyesinin üzerinde tutunmakta güçlük çekiyor. Hisse senetlerinde önemli bir düzeltme olmazsa, altında dalgalı seyrin sürdüğünü görebiliriz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.2 yükselirken, platin yüzde 1.4 kazançla ons başına 913.81 dolara çıkarak 31 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini gördü ve palladyum yüzde 0.2 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin altın rezervlerini üst üste dördüncü ayda da artırdı ve bu durum, merkez bankalarının altın varlıklarını artırmaya devam edecekleri yolundaki beklentileri güçlendirdi.

*ABD'de işgücü piyasası, kötüleşmeye ilişkin endişelerin azalmasına yol açtı ve Fed'in faiz indirimine gideceği beklentilerini zayıflattı. Bu durum altına yönelik güvenli liman talebini azaltıyor.

*ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, para yöneticileri altında yükseliş beklentileri ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 10 haftanın en düşük seviyesine indirdi.