Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, Çin'in resmi imalat sektörü verisinin Nisan ayında düşüş göstermesi ve ilk çeyrekte ekonomik istikrarın ne denli kırılgan olduğunu işaret etmesinin ardından yükseldi ve üst üste üçüncü aya taşıdığı kaybını azalttı.

Öte yandan, ABD hisse senetlerinin rekor seviyelere yükselmesi ile birlikte, risk iştahı güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi azaltıyor. Bu durum yansımasını hedge fonların altında net kısa pozisyon sayısını (düşüş beklentisi ile açılan pozisyon) Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarmasında buldu. Yatırımcılar ayrıca Fed'in 1 Mayıs'ta sına erecek toplantısını da yakından izliyor. Fed'in bu toplantıda faiz değiştirmesi beklenmiyor.

Spot altın yüzde 0.3 yükselerek Singapur saati ile 12:34'te ons başına 1,283.52 dolara çıktı. Metal üst üste üçüncü ayı da kayıpla geçmeye yöneldi

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, "Altın bugün Çin ekonomik verisinin hisse senedi piyasalarında dalgalanma yaratması ve Çin Merkez Bankası'nın teşviklere devam edip etmemesine ilişkin tartışmayı yeniden gündeme getirmesi ile birlikte yukarıda seyrediyor," dedi ve "Ancak kazançlar Fed'den pozitif destek gelmezse muhtemelen devam etmeyecek. ABD ekonomisine ilişkin iyimserlik ve GSYH verisinin güçlü çıkması, Fed'in bu haftaki toplantıda fazla güvercin olması ihtimalini düşürüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükseldi ve üçüncü aya taşıdığı kaybını daralttı. Platin yüzde 0.4 yükseldi ve bu ay yüzde 5.8 kazandırdı. Palladyum üst üste ikinci ayı da düşüşle geçmeye yöneldi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de tüketici harcamaları Mart ayında yükselirken, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi bir yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, ABD merkez bankasının, ekonominin temel motorununun güçlü olmasına karşın faiz artırımlarında sabırlı duruşunu güçlendiriyor.

*ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin yeni turu bu hafta Beijing'de başlayacak. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, önemli sorunların halen çözülmediğini ancak yürütme mekanizmalarında anlaşmaya yakın olunduğunu söyledi.

*AVD'de Cuma günü açıklanacak olan Nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin 187,000 artması bekleniyor.