Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini petrol fiyatalrında meydana gelen çöküşün etkilerine ve koronavirüs salgınının dünyanın bazı bölgelerinde yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretlere çevirmesi ile birlikte düştü.

Altın Pazartesi günü petrol vadeli kontratlarının fiyatının eksiye düşmesinin ardından gelen güvenli liman alımlarından bir miktar destek buldu, ancak Salı günü petrol fiyatlarındaki sıçrama ile birlikte aşağıda işlem görüyor. Piyasalar petrol fiyatalrında daha önce görülmemiş çöküşün etkisi ile dalgalandı. Asya hisse senetleri, ABD hisselerini takip ederek düştü. Dolar, ABD'nin Kuzey Kore liderinin sağlığına ilişkin gelişmeleri izlemekte olduğuna ilişkin haberlerin ardından değer kazandı.

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 0.8 yükseldikten sonra yüzde 0.4 düşerek Singapur saati ile 12:19'da ons başına 1,689.72 dolara geriledi. Fiyatlar geçen hafta 1,747.36 dolar ile Kasım 2012'den beri güniçi en yüksek seviyesini gördü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Altın petrol piyasası tarafından her iki yöne çekiliyor," dedi ve Enflasyon beklentilerinin olmayışı altın için aşağı yönlü bir faktörken, negatif petrol fiyatları şok edici bir gelişme ve fonların kısa vadede güvenli limanlara gitmesine yol açıyor. Altın fiyatları, altın yatırımcılarının dikkatlerini her iki yöne de çevirmeleri ile birlikte ons başına 1,600 dolar civarında istikrarlı seyretti" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 düşerek ons başına 15.2043 dolara inerken, platin yüzde 0.9 kayıpla ons başına 767.42 dolara geriledi ve paladyum yüzde 1.3 düşüşle ons başına 2,143.57 dolara indi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*İsviçre bankası Union Bancaire Privee'ye göre, altın, Fed'in koronavirüs salgınının etkileri ile mücadele için teşvikleri artırması ile birlikte rekor seviyeye yükselebilir. Ancak banka bu tahmininin, yatırımcıların bazı şekildeki kağıt üzeri yatırımları değil de fiziki altını hedeflemeleri durumunda geçerli olduğunu kaydetti.

*Yatırımcılar koronavirüs salgınının tüm dünyada piyasaları sarsması ile birlikte paralarını altına koymaya hücum ediyor. Bir varlık yöneticisi, talebin son finans krizindeki yükselişi geride bıraktığını kaydetti.

*U.S. Mint (ABD darphanesi), geçen hafta New York'taki West Point tesisinde üretimi durdurduktan sonra kapılarını tekrar açacak.