Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD-Çin ticaret gerginliğinin yoğunlaşması ve küresel büyüme endişelerinin artmasına rağmen, yatırımcıların dolar ve tahvillere yönelmesinden dolayı kaybının büyük kısmını korudu.

Güvenli liman alımları, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının Pekin ile ticaret anlaşmasına varılabileceği beklentilerini düşürmesinin etkisi ile ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizini Eylül 2017'den bu yana en düşük seviyeye indirdi. Tahvil rallisi, getiri eğrisinin bir kısmının daha da ters hale gelmesini sağladı ve bu durum ABD ekonomisinin resesyona yönelmiş olabileceği endişelerini artırdı.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.5 düştükten sonra yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 14:13'te 1,281.76 dolara çıktı.

*Nloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve üst üste dördüncü ayı da kazançla geçmeye yöneldi.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.2 düştü ve palladyum yüzde 0.4 değer kazandı.

CMC Markets Asia Pacific Pty baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Altın boğaları içn hayalkırıklığı yaratan bir dönem," dedi ve "ABD dolarındaki güçlü seyrin sınırlayıcı faktör olmaya devam etmesine rağmen, tahvillere son dönemde gelen güçlü alımlar ve yene gelen güvenli liman alımları normalde altında yüksek seviyelere neden olacaktır. Düşük faiz ortamı beklentisinin güçlü olduğu bir dönemde altının yükselmeyi başaramaması piyasanın zayıf olduğunu işaret ediyor ve eğer küresel beklenti tekrar büyümeye doğru dönmezse, altın süregelen bir baskı altında kalabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Hazine tahvilleri küresel tahvillerdeki yükselişte başı çekiyor. ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2016 yılının sonlarında beri ilk kez yüzde 2 seviyesini görmeye yöneldi.

*Bloomberg Economics'in işletme koşulları ve piyasa güvenin öncü göstergeleri toplamını içeren göstergesine göre, Çin'in ekonomik görünümü bu ay, Nisan ayındaki beklenenden zayıf performansın yanında ticaret anlaşmazlığının daha da artmasının güveni sarsması ile birlikte kötüleşti.

*Çin'in mayıs ayı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi Cuma günü açıklanacak. Bu verinin 49.9 seviyesinde çıkması ve 50 seviyesinin altında gerçekleşerek sektörde daralmayı işaret etmesi bekleniyor.

*ABD 1. çeyrek revize GSYH verileri Perşembe günü açıklanacak.