Altın dolardaki yükselişle 2. haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi
Altın fiyatları, dolardaki güçlü seyrin etkisi ile üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor
Altın fiyatları, koronavirüs krizinin risk iştahını azaltması ve doları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmarmasının ardından, bazı yatırımcıların küresel piyasaları sarsan volatilite ortamında işlem yapabilmek için nakit elde etmek amacıyla geleneksel güvenli liman olan altında satışa geçmeleri ile birlikte, Eylül ayından bu yana ilk kez üst üste ikinci haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.
Altın, aralarında Fed'in de bulunduğu merkez bankalarından gelen acil faiz indirimlerine ve varlık alım programlarına karşın bu yılki kazançlarını geri verdi. İlave teşvikler yolda olabilir, ancak traderlar, pandeminin ABD ve Avrupa'da yayılmaya devam etmesi ve İtalya'daki ölüm sayısının Çin'i geçmesi ile birlikte, ekonomik gerilemenin daha ne kadar sürebileceği konusunda endişeliler.
Sprott Inc. CEO'su Peter Grosskopf, hazırladığı notta, "Altın, kriz zamanlarında yapması gerekeni yaptı, likiditeye ihtiyaç duyulduğunda nakit için sigorta görevi gördü," dedi ve "Altın, kaldıraçlı fonlar için oldukça kötü marj oranlarına sahip ve tanımı gereği, kaldıraçın azaltıldığı dönemlerde nakite geçilecek ilk varlık durumunda. Marj baskısı altında olmayan uzun vadeli yatırımcıların bu zamanda altına sahip olmanın ödülünü alacaklarını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.
Altın genellikle, rekor seviyelere ulaşan dolar ile ters yönde hareket eder. Hükümetler ve merkez bankalarının virüs salgınından kaynaklanan hasarı gidermeye yönelik son çabaları, altının güvenli liman tercihinde yerini dolara bırakması ile birlikte, stres altındaki piyasaları fazla rahatlatmadı.
Spot altın, Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nin sekiz gün süren rallisini durdurması ile birlikte yüzde 0.9 yükselerek Singapur saati ile 12:43'te ons başına 1,483.93 dolara tırmandı. Metal, önceki hafta yüzde 8.6 ile 1983'ten beri en büyük haftalık kaybını gerçekleştirdikten sonra bu hafta yüzde 3 aşağıdaydı.
Altın 2020 yılında eksiye geçti ve yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti, ancak bu kayıp, küresel hisse senetleri ve ham petrol ve bakır gibi diğer bazı emtiadaki kayıpların yanında oldukça küçük kalıyor. Brent petrolü bu yıl neredeyse yarı yarıya düşerken, küresel hisse senetlerini gösteren endeks yüzde 28 geriledi.
Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 3.9 yükselerek bu haftanın kaybını yüzde 14'e daralttı. Platin yüzde 19 ile rekor haftalık düşüşüne yönelirken, paladyum üst üste dördüncü haftayı da kayıpla geçmeye hazırlanıyor.