Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, küresel büyüme endişelerin arttığı bir ortamda sakin bir seyir izlerken, dolar yükselişini sürdürürken, tahviller rallisine devam etti ve hisse senetleri dalgalı seyretti. Palladyum, Çarşamba günü Ağustos ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından daha da geriledi.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, son verilerin ABD konut piyasasında ve Tüketici Güveninde zayıflama göstermesinin ekonominin sağlığına ilişkin endişeleri artırması sonrası Aralık 2017'den bu yana en düşük seviyesine indi. Fed fon vadelileri (gösterge faiz vadelileri) 2019 yılının sonuna kadar 30 baz puanın üzerinde faiz indirimini fiyatlıyor. Bu hareket en azından bir çeyrek puanlık faiz indirimini işaret ediyor.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.5 düşmesinin ardından yüzde 0.2 yükselerek Singapur saati ile 14:03'te ons başına 1,311.71 dolara çıktı.

Metal üst üste ikinci çeyreği de yükselişle geçmeye yöneldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün yüzde 0.2 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 daha arttı.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, "Altın dün doların güçlü seyrini koruması ve güvenli liman alımlarının değerli metallerden ziyade tahvillere yönelmesi ile birlikte düştü," dedi ve "Altının zamanı, resesyon endişelerinin artması durumunda gelecek. Ancak şimdi yatırımcıların gözleri başka yerde" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer değerli metallerden spot gümüş yüzde 0.2 artarken, platin yüzde 0.6 değer kazandı ve palladyum Çarşamba günkü yüzde 5.8'lik düşüşün ardından yüzde 0.8 daha gerileyerek ons başına 1,441.67 dolara indi.

Piyasa izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmeleri bugün tekrar başlıyor. Bakan seviyesinde bir ABD heyeti Beijing'e gitti.

*Çin başbakanı Li Keqiang, Çin'in iç ekonomisinin, küresel talepteki zayıflığın yeni tehditler ortaya çıkarmasına rağmen, hedefli teşvik destekleri ile birlikte istikrar işaretleri gösterdiğini söyledi.

*İngiltere'de Brexit'e ilişkin anlaşmazlık, Başbakan Theresa May'in görevi bırakacağını söylemesinin bile bir anlaşmaya yaklaşmayı mümkün kılmaması ile birlikte daha da arttı.