Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, yatırımcıların Fed yetkililerinin enflasyon yorumlarına odaklanmasıyla dört ayın zirvesine yakın bir seviyede tutunuyor. Gram altın ise Dolar/TL ’deki gerilemeyle 510 TL’nin altına indi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve St. Louis Fed Başkanı James Bullard, gelecek aylarda salgının azalması ve talebin artmasıyla tedarik kaynaklı sıkıntılardan dolayı yukarı yönlü fiyat hareketleri görürlerse şaşırmayacaklarını ama bu artışların büyük bir bölümünün geçici olacağını söyledi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya ise Fed’in enflasyon mesajlarının altın için kısa vadede destekleyici olacağını belirterek, “Altın 1.900 dolar direnciyle hala karşı karşıya ama dolar önümüzdeki birkaç seansta istikrar kazanırsa altın sabit kalabilir” dedi.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili geçen hafta yüzde 1,68 seviyesine kadar ulaştıktan sonra kademeli bir düşüş kaydederek salı günü yüzde 1,60 civarında bulunuyor. Bloomberg Dolar Spğot Endeksi de haftaya 1.119 seviyesinde başladıktan sonra gerileyerek 1.115 civarına kadar düştü.

Ons altın fiyatı

2020’nin ilk üç ayını art arda kayıpla kapatarak son 40 yıldaki en kötü ilk çeyrek performansını gerçekleştiren ons altın, Nisan ayını kazançla kapatıp Mayıs ayın’ın ilk üç haftasında yükselişe geçmesine rağmen sene başından bu yana hala yüzde 1 aşağıda.

Haftaya 1.882 dolar civarında başlayan ons altın, salı günü hafta başına göre neredeyse yatay bir seyirle 1.879 dolardan işlem görüyor.

Gram altın fiyatı

Son 10 günde Dolar/TL ve küresel altın fiyatlarında yaşanan yükselişle birlikte 500 TL’nin üzerine tırmanan gram altın, haftaya 510 TL sınırında başladıktan sonra salı günü 507 TL’ye geriledi.

Dolar/TL’nin 8,50 seviyesinni üzerine çıktığı ve küresel altın fiyatlarının 1.950 dolar olduğu 6 Kasım’da 534 TL’ye ulaşarak tüm zamanların zirvesini gören gram altın, sonrasında dolar/TL ve altın fiyatlarındaki gerilemeyle Şubat ayında 400 TL’nin altını test etmişti.