Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini Fed'in enflasyon konusunda daha gevşek bir duruş almasını sağlayabilecek para politikası belirlemedeki yeni yaklaşımının etkilerine çevirmeleri ve dolardaki düşüş ile birlikte yükseldi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Perşembe günü Jakcson Hole sempozyumunda yaptığı konuşmada, Fed'in zaman içinde "ortalama" yüzde 2 enflasyon hedefleyeceğini duyurdu. Bu adım, fiyat artışlarının daha önceki hedef olan yüzde 2'nin üzerine çıkmasına olanak tanıyor. Powell ayrıca, "aşırı enflasyon baskılarının oluşması ya da enflasyon beklentilerinin hedefimiz ile uyumlu seviyelerin üzerine yerleşmesi durumunda" ABD merkez bankasının harekete geçmekten kaçınmayacağını da not etti.

Altın Perşembe günü, yatırımcıların Powell'ın, Fed'in geleneksel olarak her yıl Jackson Hole, Wyoming'de düzenlediği ancak bu kez koronavirüs pandemisinden dolayı sanal olarak gerçekleştirilen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmayı değerlendirmeye almaları ile birlikte sert dalgalandı. Metal bu ayın başlarında, hükümetler ve merkez bankalarının koronavirüs pandemisinin ekonomi üzerindeki hasarını durdurmak için teşvik tedbirlerini uygulamaya koymalarının etkisi ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar, yüksek enflasyon toleransı ve düşük faizlerin ABD reel faizlerinin orta ila uzun vadede düşmesine neden olabileceğini ve bunun da altını destekleyici bir unsur olduğunu söyledi ve "Ancak enflasyon baskılarının artması durumunda Fed'in harekete de geçeceği gerçeği, ABD'nin 10 yıllık enflasyon beklentilerinin ne kadar yükseğe çıkabileceğine ilişkin kuşkuları artırıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Dhar, "Mart ayından bu yana 10 yıllık ABD enflasyon beklentilerinde görülen neredeyse V şeklindeki sıçrama durma riski taşıyor," dedi ve "Bu altın için negatif bir faktör ve muhtemelen Fed'in enflasyona tolerans yorumlarına ağır basabilir, zira altın piyasaları Powell'ın enflasyonun çok artmasına izin vermesini beklemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Spot altın yüzde 1.2 yükselerek Londra saati ile 09:33'te ons başına 1,953.14 dolara tırmandı ve haftayı yüzde 0.7 kazançla geçmeye yöneldi. Fiyatlar Perşembe günü yüzde 1.1 yükselmesinin ardından yüzde 2.3 kadar düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.7 düştü ve Mayıs 2018'den beri en düşük seviyesini gördü.

Fed'in enflasyon ve istihdamın yükselmesineizin vermesine ilişkin değişiklik, politika yapıcıların faizleri önümüzdeki yıllarda düşük tutmaya devam edeceğini işaret ediyor olabilir ve bu da altın gibi faiz taşımayan yatırım araçları için olumlu bir faktör.

Oanda Corp. kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Altın boğaları ilk başta ortalama yüzde 2 enflasyon hedefi duyurusunu coşkuyla karşıladı, ancak ardından, enflasyonun hedef üzerine yükselmesinin ılımlı olabileceğinin açıklanması ile birlikte piyasa, hızlı bir şekilde aşağı döndü," dedi ve "Rekor uzunluktaki büyüme döneminin enflasyonu istenilen noktaya yükseltememesinin ardından, Wall Street Fed'in gerçekten, ekonomi koronavirüsü aşsa bile, yakın bir zamanda enflasyonu göreceğinden kuşkulu" şeklinde görüş bildirdi.

ABD merkez bankasının 2012 yılında resmi olarak enflasyon hedefini yüzde 2 seviyesinde açıklamasından bu yana, Fed'in fiyat artışlarını izlemek için tercih ettiği gösterge bu düzenli bir şekilde bu seviyenin altında kaldı ve ortalama yüzde 1.4 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum kısmen stratejinin gözden geçirilmesinde rol oynadı. Düşük enflasyon düşük faizlere yol açıyor ve bu da Fed'in ekonomik gerilemeler sırasında mücadele gücünü azaltarak, bu gerilemelerin daha uzun süreli, ve daha derin olmasına yol açıyor.

Moya, "Fed ekonomiyi desteklemek için muhtemelen varlık alınlarını artırmak durumunda kalacak, ancak bunun yakın bir zamanda olacağı konusunda işaret vermediler, "dedi ve "Altının tekrar rekor bölgelere çıkış yolu açık. Bu seviyelere çıkış sadece biraz zaman alacak" şeklinde görüş bildirdi.