Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcılar ABD ile Çin arasında bu hafta başlayacak ticaret görüşmelerine ilişkin gelişmeleri izlerken, Fed'in bu haftaki toplantısında 10 yılı aşkın süredir ilk kez faiz indirimine gidilmesinin beklenmesi ile birlikte son dört günde üçüncü yukarı yönlü hareketini gerçekleştirdi.

Çin ve ABD heyetleri ticaret görüşmelerine, son günlerde gelen karışık sinyallerin ardından ve her iki tarafın da uzlaşma işaretleri göstermemesi ile birlikte, Salı günü Çin'in Şanghay kentinde tekrar başlayacak. Öte yandan, traderlar, bu yılın kalan kısmında ve 2020'de izlenecek para politikası yolu hakkında görüş sahibi olabilmek için Fed Başkanı Jerome Powell'ın politika toplantısı sonrası yapacağı basın toplantısını yakından izleyecek.

Spot altın , Cuma günü yüzde 0.3 yükseldikten sonra yüzde 0.1 daha tırmanarak Singapur saati ile 12:48'de ons başına 1,420.15 dolara ulaştı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.2 tırmanarak bir ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yatay seyretti.

Kotak Securities analisti Madhavi Mehta, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Altın halen güçlenen dolara ve exchange traded fonları (ETF) çıkışlarına rağmen güçlü tutunuyor, dedi ve "ABD-Çin ticaret çabaları geçmişte başarısız oldu ve kayda değer bir ilerleme görebileceğimize ilişkin fazla bir işaret yok. Fed faiz indiriminin ardından büyük ihtimalle bekle-izle moduna girecek, ancak merkez bankalarının son dönemdeki tonu Fed'in daha fazla faiz indirimi işaret edebileceği umutlarını canlı tutuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.1 düşerek ons başına 16.3870 dolar seviyesine imdi. Metal Perşembe günü 16.6535 dolar ile Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Platin yüzde 0.2 değer kazanırken, palladyum yüzde 0.2 düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Para yöneticileri, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, altında yükseliş beklentileri ile açtıkları net pozisyon (uzun pozisyon) sayısını 2,371 azaltarak 217,517'ye düşürdü.

*ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin Şanghay'da ABD delegasyonuna başkanlık edecekler. ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin'in anlaşma imzalamak için 2020 yılındaki ABD Başkanlık seçimlerini bekleyebileceğini söyledi.

*Bloomberg'in 19-23 Temmuz döneminde ekonomistlere dayandırdığı anketine göre, Fed bu hafta faiz indirimine gidecek, ancak ABD merkez bankası uzun bir gevşeme çevrimine girmiyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu 25 baz puanlık bir indirim bekliyor.

*Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, geçen hafta düştü ve iki hafta süren kazanç dönemini sonlandırdı, ancak halen altı yılın en yüksek seviyesi yakınlarında.