Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini faiz indirimi kararı çıkması beklenen bugünkü kritik Fed toplantısına çevirmeleri ile birlikte üst üste üçüncü ayı da kazançla geçmeye yöneldi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz kararı sonrası yapacağı basın toplantısında yapacağı değerlendirmeler, yavaşlayan küresel büyüme ortamında ABD merkez bankasının para politikasının izleyeceği yol hakkında işaretler verebilir.

Traderlar ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e yönelik eleştirilerinin arttığı bir ortamda, ABD ile Çin arasında Salı günü yeniden başlayan ticaret müzakerelerini de dikkatle izliyor. ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter yoluya yaptığı açıklamada, Çin'i ABD ürünlerini satın almakta isteksiz olmakla itham etmişti. Çin'den gelen veriler, Asya'nın en büyük ekonomisinde imalat sektörünün temmuz ayında yine daraldığını gösterdi.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek Singapur saati ile 10:06'da ons başına 1,427.96 dolara geriledi ve bu ay yüzde 1.3 değer kazandı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi iki ayın en yüksek seviyesi yakınlarında yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 16.4843 dolar indi. Metal Temmuz'da yüzde 7.6 ile bu yılın en büyük aylık kazancına yöneldi. Platin yüzde 0.4 yükseldi ve üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye hazırlanıyor. Palladyum yüzde 0.8 değer kazandı.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Bloomberg'in 19-23 Temmuz döneminde ekonomistlere dayandırdığı anketine göre, Fed bu hafta ve yılın kalan kısmında tekrar bir faiz indirimine gidecek, ancak ABD merkez bankası uzun bir gevşeme çevrimine girmiyor. Katılımcıların büyük çoğunluğu 25 baz puanlık bir indirim bekliyor. Başkan Trump, Çin'e yönelttiği eleştirilerin yanında, Salı günü Fed'e yönelik eleştirilerine bir yenisini daha ekledi. ABD Başkanı, Fed'e daha büyük çaplı bir faiz indirimine gitme çağrısında bulundu.

*Altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Varlıklar Haziran'daki 109.5 tonluk artışın ardından bu ay şimdiye dek 43.4 ton arttı.

*Kuzey Kore batı sahili bölgesinde iki kısa menzilli balistik füze fırlattı ve ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo'nun bölgeye yapacağı ziyaret öncesi son bir haftada ikinci kez böyle bir deneme gerçekleştirdi.

*ABD'de Cuma günü tarım dışı istihdam verisi açıklanacak.