Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Gümüş, 2019 yılının büyük kısmını durgun bir seyirle geçirdikten sonra nihayet dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Metal son yedi günde yüzde 8 ralli yaptı ve gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar rekor seviyeye yükseldi. Para yöneticileri, son verilere göre, gümüşte net uzun pozisyon (yükseliş beklentisi ile açılan posizyon) sayısını 20 haftanın en yükseğine çıkardı. Spot gümüş yüzde 1.4 kadar yükseldi ve Cuma günü ulaştığı 13 ayın zirvesi yakınında seyrediyor.

Altın fiyatları ise, yatırımcıların Fed'in ay sonundaki politika toplantısını beklemeleri ile birlikte sakin bir seyir izliyor. Citigroup Inc. bu toplantıda Fed'in 50 baz puanlık bir indirim yapmasını bekliyor.

Spot gümüş, Cuma günü ons başına 16.59 dolar ile Haziran 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördükten sonra Londra saati ile 12:46'da 16.38 dolar seviyelerinde seyrediyordu.

Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,425.96 dolar seviyesinde kaldı.

Diğer değerli metallerden, spot platin yüzde 0.4 yükselirken, palladyum yüzde 0.2 geriledi.

Commerzbank analisti Daniel Briesemann, gümüş ETF'lerinin altın ETF'lerini geçmesi ve gümüşteki net yukarı yönlü pozisyon artışını işaret ederek, "Değerli metal grubu yeni bir favori bulmuş görünüyor" dedi ve "Sadece 2.5 haftada 15 doların altından 16.5 doların üzerine bir yükseliş gerçekleştirdikten sonra, bazı piyasa katılımcılarının kar realizasyonuna gitmeleri ve buna bağlı olarak fiyatların aşağı düzeltme yapması bizi şaşırtmayacak" değerlendirmesinde bulundu.

WisdomTree araştırma direktörü Nitesh Shah, "Gümüşteki ralli, yıl sonunda fiyatların 17 dolara ulaşacağı tahmini ile birlikte muhtemelen devam edecek," dedi ve "Ancak metal, ticaret savaşı gibi altına son dönemde faydası dokunan faktörlerin bazılarının gümüş için destekleyici olamayabileceğinden dolayı muhtemelen altını yakalayamayacak" yorumunda bulundu.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Gümüş yatırımcıları, kardeş metal altının tüm zaferi sahiplenmesi konusunda isteksiz ve ABD Emtia Vadeli İşlemler Komitesi'nin haftalık verilerine göre, gümüşte net uzun pozisyon sayısını 16 Temmuz haftası 20 haftanın zirvesine çıkardılar.

*Gümüş destekli ETF'lerdeki gümüş varlıkları üst üste 10 gündür yükseliyor.

*Anglo American Platinum Ltd. CEO'su, metal fiyatlarındaki güçlü yükselişlerin Güney Afrika platin sektöründeki ücret müzakereleri için bir konu olmaması gerektiğini, zira piyasanın çok volatil olduğunu kaydetti.