Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD'de beklenenden daha iyi çıkan ekonomik verilerin Fed'in bu ayki toplantıda beklenen faiz indiriminden sonra izleyeceği para politikası yoluna ilişkin şüpheleri artırmasının ardından kaybını korudu.

ABD'de perakende satışlar ve sanayi üretimi haziran ayında beklenenden daha yi çıktı ve istikrarlı ekonomik büyümenin devam ettiğinin altını çizdi. Fed Başkanı Jerome Powell, Salı günü yaptığı konuşmada, merkez bankasının ABD büyümesine yönelik aşağı yönlü riskleri "dikkatle izlediğini" ve büyümeyi sürdürmek için uygun hareketi yapacağını söyleyerek geçen hafta Kongre'de yaptığı konuşmalardakine benzer yorumlarda bulundu.

Spot altın, Salı günü yüzde 0.6 düştükten sonra yüzde 0.1 daha gerileyerek Singapur saati ile 12:49.2da ons başına 1,405.24 dolara indi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü yüzde 0.4 tırmandıktan sonra fazla değişmedi.

Vanguard Markets idari ortağı Stephen Innes, hazırladığı notta, "ABD'de ekonomik verilerin bu ay güçlü çıkmasının daha az güvercin Fed anlamına geldiği yolunda bir spekülasyon var ve eğer Fed Temmuz'da faiz indirimine giderse, bu bir defalığına olacak şeklinde bazı şüpheler de artıyor," dedi ve "Güçlü ABD ekonomisine ilişkin haberler Fed'in bu ayki toplantıda 50 baz puanlık indirime gidebileceğine ilişkin beklentileri azalttı ve bu da altını kısa vadede olumsuz etkileyecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.1 değer kazandı ve palladyum yüzde 0.3 düştü.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile geçen ay gerçekleştirdiği toplantıda ticaret savaşında ateşkes anlaşmasına vararak ek vergi uygulamama taahhüdünde bulunduktan sonra, isterse Çin mallarına ek tarife getirebileceği tehdidini tekrarladı.

*Kazakistan, Rusya ve Türkiye, IMF verilerine göre, Haziran ayında altın varlıklarını artırdı.

*SkyBridge Capital, altının Fed'in faiz indirimlerine gitmesi ile birlikte daha da yükselebileceğini kaydetti ve 2011'de altından çıktıktan sonra ilk kez bu metale yatırım yapmayı değerlendirdiklerini kaydetti.