Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşının küresel büyüme görünümünü olumsuz etkilemesi ve risk varlıklarına gelen sert satışlarla birlikte güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması sonucu ons başına 1,600 dolara doğru yükseldi.

Vadeli altın kontratları Comex piyasasında yüzde 1.6 yükselerek ons başına 1,565 dolara çıktı ve 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. Gümüş de yukarı yönde hareket etti ve spot fiyatlar yüzde 2.1 kadar yükseldi. Böylelikle Cuma günkü alışlar haftanın ilk işlem gününde de devam etti.

UBS Group AG'nin varlık yönetimi birimi analistleri Giovanni Staunovo ve Wayne Gordon, Pazartesi günü hazırladıkları ve fiyat tahminlerini yükselttikleri raporda, "Altın güvenli liman kalitesini gösterdi ve altında uzun pozisyonda kalmaya devam ediyoruz," dedi ve "ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı yeni bir seviyeye yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

Altın kriz zamanlarındaki değer koruma özelliğini bir kez daha gösterdi ve Washington ve Pekin arasındaki mücadelenin şiddetlenmesinin etkisi ile bu yıl yüzde 20'nin üzerinde değer kazandı. Her iki taraf da Cuma günü ticaret savaşının kötüleşmesi yönünde adımlar attı ve ABD Başkanı Donald Trump haftasonu yaptığı açıklamada sert tutumunu sürdürdü. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki mücadele ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor ve Fed'in ilave faiz indirimlerine gidebileceğine ilişkin beklentileri güçlendiriyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd., hazırladığı notta, ham maddelerin çoğu düştüğünde, değerli metallerin, altın fiyatlarının ralli yapması ile birlikte üstünlüğünü gösteren bir sektör olduğunu kaydetti.

Fed politika yapıcıları, ticaret savaşlarının küresel ekonomiye zarar verdiğini ve kendi işlerini zorlaştırdığını dile getiriyorlar. Pazartesi günü, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 1.4409 ile 2016'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Altın vadelilerinin Londra saati ile 07:38'de yüzde 1 yukarıda seyretmesi ile birlikte, madencilik şirketlerinin hisseleri güçlü yükseldi. Sydney'de, Newcrest Mining Ltd. yüzde 6.7 kadar değer kazandı.

Altındaki rallinin hız kazanması ile birlikte, yatırımcılar 2013'ten bu yana en yüksek seviyesini gören altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) yöneliyor. Bu fonlardaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, üst üste üçüncü ayda da artış göstermeye hazırlanıyor.

Argonaut Securities Asia analisti Helen Lau, "Altın, yatırımcıların ticaret gerilimlerinden dolayı güvenli liman araması ve Fed'in faizi daha da indireceği beklentisi ile yükselmeye devam ediyor," dedi ve "Öte yandan para birimlerinin değer kaybetmesi, genel anlamda risk varlıklarından daha fazla uzaklaşmaya ve altın ya da altın ile ilişkili hisse senetlerine yönelmeye yol açmalı" değerlendirmesinde bulundu.