Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

(14:05'te güncellendi)

Altın fiyatları, ABD'nin düzenlediği hava saldırısı sonucu İran'ın en güçlü generallerinden birinin öldürülmesi ve bunun sonucu Orta Doğu'da gerginliğin artması ve buna bağlı olarak güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin güçlenmesi ile birlikte altı yılın en yüksek seviyesine doğru yükseldi.

Spot altın Londra'da yüzde 1.4 yükselerek ons başına 1,550.43 dolar ile Eylül ayından bu yana en yüksek seviyesini gördü. Platin vadelileri 2018'in başından bu yana ilk kez ons başına 1,000 dolar seviyesini aşarken, gümüş ve aralarında yen ve ABD Hazine tahvillerinin bulunduğu güvenli liman varlıkları da değer kazandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın emri ile Bağdat'ta düzenlenen hava saldırısı sonucu İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı general Kasım Süleymani öldürüldü. İran Dini Lideri Ali Hamaney, İranlı komutanı öldürenleri "şiddetli bir misillemenin" beklediği tehdidinde bulundu. Bu gelişmeler, zayıflayan dolar, düşük reel faizler ve jeopolitik endişelerin desteği ile yaklaşık 10 yılın en güçlü yıllık yükselişini gerçekleştiren altının bu hareketini sürdürmesine yardımcı oldu.

Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole Hansen, "Bugünkü olay muhtemelen Eylül ayı zirvesinin kaçınılmaz testini getirecektir," dedi ve "Yüksek girdi fiyatlarından (gıda ve petrol) dolayı artan enflasyon endişeleri ve bununla birlikte jeopolitik belirsizlikler hep birlikte, halihazırda yükselen piyasayı destekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,548.01 dolara çıktı ve bu haftanın kazancını yüzde 2.5'e çıkardı. Metal geçen yıl yüzde 18 yükselmişti.

Altının 2020'de ve gelecek yıl da yükselişini sürdüreceği tahmininde bulunan RBC Capital Markets, geçen yılki yükselişin altına yönelik yatırımcı yaklaşımında pozitif bir değişikliği işaret ettiğini kaydetti. Goldman Sachs Group Inc., Citigroup Inc. ve UBS Group AG altının ons başına 1,600 dolar seviyesine yükselmesini bekliyor.

Bloomberg Intelligence'a göre, Ocak ayı tarihsel olarak altının en iyi ayı durumunda. Eğer altın fiyatı son 20 yılın Ocak ayı ortalaması olan yüzde 2.7'lik artışı yakalarsa, Eylül ayında görülen son altı yılın en yüksek seviyesini aşacak. Altın ayrıca, son beş yılın fiyat artışı olan yüzde 5.2'yi yakalarsa, Şubat ayına kadar 1,600 seviyesine yaklaşacak.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın emri ile düzenlenen hava saldırılarında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı general Kasım Süleymani öldürüldü. İran Dini Lideri Ali Hamaney, İranlı komutanı öldürenleri "şiddetli bir misillemenin" beklediği tehdidinde bulundu.

Julius Baer analistlerinden Carsten Menke, halen jeopolitik unsurların tipik bir şekilde, ekonomi ve finans piyasaları üzerinde daha geniş tabanlı sonuçlar ortay çıkarmaması durumunda altın üzerinde süregelen bir etki göstermediğini söyledi.

Piyasada dikkatler, dünyanın en büyük ekonomisi ABD'ye ilişkin verilere çevrilecek. ABD'de Cuma günü ISM imalat sektörü verisi ve Fed'in toplantı tutanakları açıklanacak.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1 yükselerek ons başına 18.1977 dolara çıkarken, palladyum fazla değişmedi ve platin vadelileri yüzde 1.7 değer kazanarak ons başına 1,001.40 dolar ile Şubat 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

(14:05'te güncellendi)