Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, yatırımcıların dikkatlerini artan vaka sayısı ile birlikte koronavirüs pandemisinin ekonomik etkilerine çevirmeleri sonrası güvenli liman niteliğindeki bu varlığa talebin sürmesinin etkisi ile haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Wall Street bankaları, virüs salgınının kürsel ekonomiyi önümüzdeki iki yıllık dönemde Japonya'nın bir yıllık üretimine denk gelen 5 trilyon dolar kadar eritebileceğini kaydediyorlar. Küresel vaka sayısı, 1 milyon sınırını aştıktan bir haftadan daha az bir süre sonra 1.5 milyon sınırını da geçti. Yatırımcılar altın destekli Borsa fonlarına (ETF) gitmeye devam ediyor.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek Singapur saati ile 13:29'da ons başına 1,648.50 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.7 arttı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.7 artarak ons başına 15.0608 dolara çıkarken, platin yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 734.91 dolara tırmandı ve paladyum yüzde 0.7 yükselişle ons başına 2,184.04 dolarda ulaştı.

Standard Chartered Bank değerli metaller analisti Suki Cooper, "Taktiksel pozisyon alma yavaşlarken, altın ETF'lerindeki varlıklar yeni zirvelere tırmanıyor ve perakende yatırımcı talebi üç yıl süren durgun ilginin ardından artıyor," dedi ve "Daha önce görülmemiş büyüklükteki mali ve parasal teşvikler dikkate alındığında, altına yönelik olumlu görüşümüz sürüyor. Altının reel faizleri izlemeye devam etmesi ile birlikte, fiyatlar 2. çeyrekte 1,725 dolara çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.

IG Asia piyasa stratejisti Jingyi Pan ise, "Altına yönelik büyük resim, istikrarlı yukarı trendin sürdüğünü gösteriyor," dedi ve altın ile portföy çeşitlendirmesi yapan yatırımcıların ilgisinin muhtemelen devam edeceğini sözlerine ekledi.

Piyasada izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Altın destekli ETF'lerdeki küresel varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba itibariyle üst üste 13 gün yükselerek 2,860.8 tonla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

*Asya piyasalarında işlem gören hisse senetleri Perşembe günü, 3 günlük yükselişin ardından karışık seyretti.

*ING, altının ikinci çeyrekte emtia grubunda en fazla yukarı potansiyeli olan varlık olduğunu kaydediyor.