Altın güvenli liman talebi ile 2. ayı da kazançla geçmeye yöneldi
Altın fiyatları, koronavirüsten kaynaklanan endişelerden dolayı artan güvenli liman alımları ile üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye yöneldi
Altın fiyatları, Çin'de ortaya çıkan koronavirüsü kontrol altına almak için küresel mücadelenin arttığı bir ortamda yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesinin etkisi ile üst üste ikinci ayı da kazançla geçmeye hazılanıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronoavirüs salgınından dolayı küresel acil durum ilan etti ve bu adım, sağlık otoritelerinin sağlık sistemi daha az güçlü olan ülkelere yardım etmesine olanak tanıyor. Salgının kontrol altına alınmakta olduğuna ilişkin henüz bir işaret yok ve ABD ve Japonya hükümetleri vatandaşlarına Çin'e seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Rusya ise Çin ile kara sınırını kapattı.
Altın, virüs salgının jeopolitik gerilimlerden doğan havaya katkıda bulunması ve Fed'in bir süre daha faizleri düşük tutacağı beklentileri ile birlikte 2013'ten bu yana en yüksek seviyeleri yakınında seyrediyor. Aynı zamanda, yatırımcılar, alışverişlerin zirve yapmasının beklendiği Çin Yeni Yıl tatili döneminde, insanların hastalığa yakalanmaktan kaçınmak için evde kalmasından dolayı altına yönelik fiziki talebin azalacağı endişelerine de dikkat ediyorlar.
Aralarında Christopher Louney'in de bulunduğu RBC Capital Markets stratejistleri, 30 Ocak tarihli notlarında, "Tüm dünyanın doğru bir şekilde önemli olan konuya yani salgının kontrol altına alınması ve salgın ile mücadeleye odaklanması ile birlikte, finans piyasaları korku ve bilinmeyeni fiyatlıyor," dedi ve "Hem doğrudan hem dolaylı yolda, altın, duyguların ve abartmanın artması ile birlikte, yeni zirvelere ralli yaptı ve altın fiyatlarının diğer bir yukarı hareketi ile çakıştı. İleriye bakıldığında, ekonomik olumsuzluk, fiyatların bu seviyelerde kalması için önemli bir faktör olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Spot altın yüzde 0.1 düşerek Singapur saati ile 13:09'da ons başına 1,572.19 dolara geriledi ve böylelikle Ocak ayı kazancı yüzde 3.6'ya daraldı. Güniçi bazında, altın bu ayın başlarında, ABD-İran geriliminden dolayı kısa bir süreliğine 1,600 doların üzerini görmüştü. Riskten kaçış, altın destekli küresel borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının rekor seviye yakınlarına yükselmesine neden oldu.
Virüsün ekonomi üzerindeki etkisi, eğer büyüme olumsuz etkilenirse, altın için potansiyel bir kuyruk rüzgarı oluşturacak. Canberra'da Avustralya Ulusal Üniversitesi ekonomi profesörü Warwick McKibbin, koronavirüsün küresel maliyetinin, dünya ekonomisinin 40 milyar dolar daralmasına yol açan 2003 yılındaki SARS salgınınınkinin üç ya da dört katı olabileceğini kaydetti.
Bir düzineden fazla Çin yerel yönetimi Yeni Yıl tatilinin bir haftadan daha fazla uzatılması kararı aldığını duyurdu. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun Cuma günü yaptığı açıklamaya göre, salgından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 213'e yükselirken, Çin'de teyit edilen vaka sayısı 9,692'ye sıçradı.
Diğer değerli metallerden, rodyum tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Paladyum yüzde 0.9 yükseldi ve aylık kazancını yüzde 19'a çıkararak Kasım 2016'dan bu yana en büyük aylık yükselişine yöneldi. Gümüş ve platin fazla değişmedi.